Kanadská noc, Kouzla králů a Hlídač č. 47 - tři novinky Zdeňka Zelenky

Praha - Hned třemi snímky na sebe brzy upozorní scenárista a režisér Zdeněk Zelenka (1954). Na konci listopadu vstoupí do kin film Filipa Renče Hlídač č. 47 s Karlem Rodenem v hlavní roli, pro který Zelenka připravil scénář. V prosinci uvede Česká televize psychologický snímek s Dagmar Havlovou a Viktorem Preissem Kanadská noc, který Zelenka režíroval podle scénáře Hany Cielové. A profese scenáristy a režiséra se u tvůrce propojily u pohádkové komedie Kouzla králů, kterou Česká televize uvede na Štědrý den.

Od Kanadské noci…

„Dáša byla nejdříve nadšená, pak jí došlo, že je to velká a tragická role,“ popisuje Zelenka reakci Dagmar Havlové na roli, kterou se po 13 letech vrátila před kamery. Natáčení trvalo měsíc a padlo tisíc klapek.

Interview ČT24

„Šéfdramaturg Jiří Hubač mě oslovil se scénářem, který napsala Hana Cielová, s tím, aby hlavní roli hrál Dáša. Zjistil jsem, že to byla naprosto přesná volba. Má ve filmu obrovský rejstřík, hlavně ve vážnějších polohách. Je to jeden z jejích největších výkonů,“ říká režisér, který se s Havlovou pracovně setkal podruhé.

„Největší problém bylo udžet to tak, aby to nebylo sentimentální, aby to byl silný realistický emotivní příběh,“ říká režisér a s úsměvem vzpomíná na dva mladé herce, studenty herecké konzervatoře, kteří zpočátku měli problém hrát s hvězdami velikosti Havlové a Preisse. 

…přes Hlídače č. 47…

„Omezili jsme scénář na minimum dialogů, je to velká obrazová balada s poetikou ve stylu Františka Vláčila“ - tak Zelenka hovoří o filmu Filipa Renče Hlídač. č. 47, k němuž spoluvytvořil scénář. Spolu s Renčem vycházeli z knihy Josefa Kopty a televizního scénáře Eduarda Vernera.

„Filip Renč chtěl velký film, museli jsme proto udělat mnoho změn, přidat nové osoby i zápletky,“ říká Zelenka. Filipa Renče zná od jeho 11 let, kdy Renč hrál ve filmech, na kterých pracoval jako asistent režie. „Vím, jak pro něho psát, někdy je ovšem naše spolupráce velice konfliktní,“ říká o již pátém společném filmu.

…ke Kouzlům králů

„Když přijde nabídka udělat původní pohádkovou komedii, je to pro mě čest. Nemůže být nic hezčího, než na chvíli utéct od reality do jiného světa. Pohádka je ale nejtěžší žánr, je to velkofilm s velkou výpravou a triky,“ říká Zelenka, který má na kontě například oblíbené pohádky Nesmrtelná teta nebo Čarovné dědictví.

V hlavních rolích výpravné pohádky se vedle Josefa Abrháma a Libuše Šafránková objeví i začínající herec Martin Kraus. Představitele statečného mladíka ovládajícího jízdu na koni i šerm hledal režisér, pověstný svým talentem na vyhledávání mladých herců, celé tři měsíce.