V Olomouci vystavují originály Ladových hastrmanů, zim a návsí

Olomouc - Ladovské zimy, strašidla, vodníci, ale i hospodské rvačky vybralo pro výstavu s prostým názvem Josef Lada Muzeum moderního umění v Olomouci. Výběr se zaměřil na klasická díla, ale objevují se i práce, které ještě nikdy nebyly vystaveny. Ladovo výtvarné dílo představuje olomoucká výstava v originálech, ne "zprostředkovaně" v reprodukcích. K vidění je přibližně dvě stě obrazů a kreseb, které zapůjčilo dvacet institucí a dvanáct soukromých sběratelů.

Lada je těžko zaměnitelný s jiným umělcem. Stačí si vzpomenout na jeho kresby Švejka, rozdováděných dětí, idylických Vánoc na sněhu nebo hastrmanů, sedících na vrbě při měsíčku. „Neokoukal se. Není to jen určitou líbivostí, ale především tím, že on přináší něco, co lidi ani dříve moc neměli a dnes už vůbec nemají,“ domnívá se kurátor výstavy Jiří Olič.

Lada jako dítě obdivoval Mikoláše Alše, později si jako mladík vydělával kreslenými vtipy a karikaturami a nakonec se stal malířem a ilustrátorem. Ilustroval nesmrtelného Haškova Švejka, kalendáře, plakáty i pohlednice, animoval kreslené filmy. Nejraději ale maloval pro děti, v nichž viděl nejlepší kritiky.

„Rvačka v hospodě určitě nemá chybu. Obrazy Vánoc, zimní nebo letní obrazy, každý má něco do sebe, těžko bych mohl nějaký vyzdvihnout,“ nemohl se rozhodnout, který obraz se mu nejvíce líbí, vnuk slavného českého malíře, který se jmenuje také Josef Lada. Na výstavu svého dědečka se do Olomouce přijel podívat.

Do muzea ho přilákal například soubor obrazů s dětskými hrami z třicátých let, které ještě nikdy nebyly vystaveny. Mezi vzácnosti patří také hastrman z roku 1934 nebo triptych s českou krajinou. V olomouckém Muzeu moderního umění si je návštěvníci mohou prohlédnout do 25. ledna 2009.