Česká filharmonie byla zařazena mezi dvacítku nejlepších orchestrů světa

Londýn - Odborný časopis pro vážnou hudbu Gramophone zveřejnil výsledky ankety. V ní se  nizozemský orchestr Concertgebouw z Amsterdamu umístil na prvním místě. Česká filharmonie byla v anketě zařazena mezi 20 nejlepších orchestrů světa.

Druhé místo obsadili Berlínští filharmonikové, třetí Vídeňští filharmonikové a čtvrté londýnští. První americkým orchestrem je na páté příčce Chicagský filharmonický orchestr. Česká filharmonie se umístila za lipským Gewandhausem, orchestrem newyorské Metropolitní opery a japonským Saito Kinen.

Spojené státy mají na žebříčku sedm orchestrů, Německo čtyři a Rusko tři. Kromě německých těles a České filharmonie je ze střední Evropy mezi dvacítkou ještě Budapešťský festivalový orchestr na devátém místě.

Ankety se kromě editorů a spolupracovníků Gramophone zúčastnili kritici vážné hudby z celého světa, například z listů The Los Angeles Times, Le Monde, rakouského Die Presse či německého Die Welt. Tři nejslavnější orchestry jsou v čele žebříčku, i když jejich pořadí by mohlo někoho překvapit, uvedl Gramophone. Podle jeho šéfredaktora Jamese Inverneho účastníci ankety ocenili zejména osobitý zvuk nizozemského orchestru.

I když mnohé z nejlepších orchestrů jsou více než 100 let staré (a drážďanská Staatskapelle na desátém místě byla založena v roce 1548), Ruský národní orchestr hraje teprve od roku 1990 a Budapešťský festivalový orchestr oslavil teprve 25. narozeniny, napsal Gramophone.