Deska 20ers rekapituluje československou hiphopovou scénu

Praha - Průřez dvaceti lety československého hip hopu představuje deska 20ers, kterou hvězdy této scény pokřtily v pátek večer v pražské Malé sportovní hale. V prosinci k ní přibude DVD s klipy a dokumentárním filmem. V bývalém Československu si mezi prvními v osmdesátých letech zarapovala kapela Manželé. Následovali WWW, Coltcha, Peneři strýčka Homeboye. Od té doby se na domácí scéně vystřídala řada interpretů.

Rytmické frázování, mixované samply a melodie už existujících skladeb. Hip hop vznikl na začátku sedmdesátých let v amerických v ghettech jako kultura chudých černochů. „Hip hop není jenom muzika, je to, co děláš, s čím usínáš, s čím vstáváš,“ řekl DJ Wich.

Hudební styl je i stylem životním, ke kterému neodmyslitelně patří graffiti, breakdance, beatbox a taky nepřehlédnutelná móda, rozkroky u kolen, široká trička, kšiltovky, řetězy a drsná gesta. „Módních modelů a stylů bylo hrozně moc, třeba  New York byl za začátku zajímavý, graffiti na bundách, to byla zajímavá kreativní rapová móda. Tyto věci se různě recyklují a kdo je chytrý, je schopný věci recyklovat zajímavě,“ myslí si MC Vladimir 518.

Recykluje a míchá se taky v samotné hudbě. Na desce 20ers si zarapuje třeba Dara Rolins, Matěj Ruppert nebo Jarek Nohavica. „Celé to je hostování, takže třeba šest nebo sedm věcí z CD je přesahových, kde se spojili interpreti z různých žánrů,“ popsal raper Indy.

Z malé subkultury se hip hop stal součástí hlavního proudu. Ve Spojených Státech je dnes komerčně nejúspěšnější. A jinak tomu není ani v Evropě, kde pod svá křídla berou jeho interprety největší nahrávací studia.