Začíná 32. ročník Mezinárodního jazzového festivalu Praha

Praha - Mezinárodní jazzový festival Praha patří k nejstarším jazzovým festivalům nejen v ČR, ale v celé Evropě! Letošní ročník otevře dnes večer v Retro Music Hall jedna z nejvýznamnějších balkánských skupin Kočani Orkestar z Makedonie. Dramaturgie již 32. ročníku festivalu slibuje do 5. prosince ukázky nejen tradičního jazzu, ale i pohled do jiných hudebních kategorií jako je např. soul, blues, černošský gospel nebo cikánská hudba.

„Makedonská dechovka mísící více orientálních stylů, ať už je to vliv tureckých, romských, bulharských, rumunských či srbských etnik, vznikla v 19. století jako nápodoba tureckých vojenských orchestrů, jako jistá protireakce k strnulým tradičním dechovkám. Kočani Orkestar (pojmenovaní podle makedonského města Kočani) dovádějí tuto tradici ještě dále, dopracovávají se k autorským skladbám, které plně podporují tanečnost a divokost starších zlidovělých skladeb,“ přibližuje styl skupiny hudební kritik Hynek Just.

I další koncerty festivalu se pyšní velkými jmény. Jazz Club Reduta např. nabídne koncerty českých jazzových špiček, jako jsou Emil Viklický, František Kop nebo Antonín Gondolán se svým Gypsy Quartetem. V kostele U Salvátora vystoupí jeden z nejznámějších gospelových zpěváků na světě Cedric Shannon Rives a jeho soubor High Parise Gospel Singers ze Spojených států.

Bulharský folklór inspirovaný jazzem zazní v pražském Rock Café v podání Theodosia Spassova a jeho tria, kteří představí i chromatickou píšťalu zvanou kaval. Ze zahraničních interpretů vystoupí dále mimo jiné i Jesse Ballard Band, Steve White nebo švédský soubor Krosly. Pořadatelé festivalu rozšířili spektrum hudebních směrů a žánrů již loni, aby přilákali pozornost více lidí, především z řad mladší generace.