Jak se rodí večerníčky? Odpověď znají v Jablonci

Jablonec nad Nisou - V opravdické večerníčkové čepici, kterou si sami vyrobí, se mohou malí návštěvníci jablonecké galerie Belveder stát vypravěčem pohádek, animátorem nebo grafikem. Výstava Jak se rodí večerníčky jim umožní nahlídnout do kuchyně, kde se připravují jejich oblíbené pohádky na dobrou noc. Sami si navíc mohou ve funkčním televizním ministudiu (techniku zapůjčilo brněnské studio ČT) práci vyzkoušet.

„Je zde uděláno improvizované studio animátora, děti si tam mohou zkusit práci na prosvětlovacím stole nebo třeba počítačovou animaci,“ přibližuje možnosti výstavy galeristka Pavlína Jůnová. Kromě malování fází pohybu na takzvaném prosvětlovacím stole se malí návštěvníci mohou pustit i do tvorby technického scénáře nebo výroby loutek.

K vidění a vyzkoušení je také náčiní, s jehož pomocí se ve filmu tvoří nejrůznější zvuky - od práskání bičem přes vrzání dveří až po bouřku, krupobití a silný vítr.

Výstavu Jak se rodí večerníčky připravilo v roce 2007 Dětské oddělení Moravského zemského muzea v Brně. Doplněna je i ukázkami z díla zakladatelů českého animovaného filmu - Hermíny Týrlové (Pasáček vepřů, Vlněná pohádka), Karla Zemana (Cesty námořníka Sindibáda, Cesta do pravěku) nebo Josefa Kábrta (Kluk z plakátu).

V Jablonci se večerníková dílna setkala zatím s mimořádným ohlasem - za dva týdny ji navštívilo přes patnáct set dětí. Ostatní malí animátoři mají šanci do 9. ledna.