DVD Revolution Rock Live - tak hráli The Clash

Londýn - Téměř čtvrtstoletí od rozpadu a šest let po smrti frontmana Joe Strummera se opět připomíná britská legenda - kapela The Clash. Vychází záznam jejího newyorského koncertu z roku 1882  - Live At Shea Stadium -, který je vlastně prvním oficiálním záznamem této kapely. K záznamu je připojeno kompilační DVD s názvem The Clash: Revolution Rock Live. Jedinečný dokument, obsahující zásadní záběry z vystoupení a nahrávacích studií, sleduje kariéru legendárních The Clash z pohledu dlouholetého spolupracovníka a držitele Grammy Dona Lettse.

Kapela The Clash hrála v letech 1976 až 1986. Spolu se Sex Pistols určovala styl britského punku 70. let. První koncerty odehráli jako předkapela právě Sex Pistols. Ale The Clash psali punkový slabikář a zároveň využívali prvky reggae, rhythm & blues a rockabilly.

Tento zájem naplno propukl na dvojalbu London Calling (1979), kde se bez komplexu a bez obav, co řekne pravověrné publikum, míchaly styly od neworleanského r&b a rockabilly přes hardrockové dunění až k reggae. The Clash tak nejen vytvořili jednu ze základních hudebních kulis pro generaci, jež dospívala v následujících letech, ale také otevřeli punk vnějším inspiracím.

Tak trochu jiná kapela

Kapela se proslavila také svými neobvykle živelnými koncerty. Od svých počátků byla trochu vzdálená ostatním podobným kapelám - ať už hudebním nadáním svých členů nebo jejich texty. Vášnivý politický idealismus v textech Joe Strummera a Micka Jonese kontrastoval s nihilismem Sex Pistols a jednoduchostí The Ramones. Album London Calling z roku 1979 je považováno za jedno z nejlepších alb historie a časopis Rolling Stone jej vyhlásil albem 80. let.

Strummera a Jonese průběžně zatýkali za přestupky od vandalismu až po krádež povlečení, zbylí dva členové zase stříleli po sportovních terčích a holubech. Vedle nátury moderních psanců začal být na The Clash rychle znát příklon k sociální citlivosti. Z první vlny britského punku to byli právě oni, kdo začal hrát na koncertech proti rasismu.

  • The Clash: Shea Stadium autor: Bob Gruen, zdroj: www.theclash.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/541/54015.jpg
  • The Clash: USA Tour autor: Bob Gruen, zdroj: www.theclash.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/541/54014.jpg
Vydáno pod