Vzácný portrét Lucrezie Borgii byl identifikován po 43 letech

Canberra - Znalci umění oznámili dnes, že australská Národní galerie vlastní vzácný portrét italské renesanční šlechtičny Lucrezie Borgii. Toto prohlášení ukončilo 43 let trvající záhadu obrazu, jenž byl původně označen jako "portrét neznámé osoby od neznámého malíře".

O objev se postaral Carl Villis, kustod Národní galerie australského státu Victoria, který strávil několik let doslova detektivní prací, aby identifikoval objekt a tvůrce malby. Výsledkem jeho zkoumání je zjištění, že obraz, který galerie koupila v roce 1965, namaloval renesanční malíř Dosso Dossi a zpodobnil na něm Lucrezii Borgiu. Vyvrátil tak mimo jiné století trvající mínění, že jde o portrét mladého muže, protože osoba na malbě drží dýku.

Ředitel galerie Gerard Vaughan:

„To, co bylo původně portrétem neznámé sedící postavy, se nyní zdá být jedním z nejvýznamnějších portrétů, které se zachovaly z období renesance.“

Lucrezia Borgia, dcera Rodriga Borgii, který se později stal papežem Alexandrem VI., byla jednou z nejslavnějších žen italské historie. Narodila se v roce 1480, zemřela o 39 let později a její jméno se v průběhu historie stalo synonymem neřesti a travičství. Její život inspiroval mnoho umělců včetně francouzského spisovatele Victora Huga, který o ní v roce 1833 napsal divadelní hru či italského skladatele Donizettiho, jenž o ní složil operu.

Dosso Dossi (1490 -1542) původním jménem Giovanni di Niccolò de Luteri byl italský renesanční malíř ferrarské školy malování. Jeho rané vzdělávání a život, není dobře zdokumentován. Je známo, že v letech 1512 až 1514 pracoval pro vévodu Alphonsa I a II Ercole d'Este. Dosso často pracoval se svým bratrem Battistou Dossi. Kromě obrazů vytvářel pro vévodu i návrhy dekoračního nábytku a také výpravy pro dvorské divadelní soubory.