Říkejte mi Ted, žádá mediální magnát Turner ve své autobiografii

New York - Necelých čtyři sta padesát stránek potřeboval americký mediální magnát a miliardář Ted Turner k sepsání svého života. Zakladatel CNN, který nedávno oslavil sedmdesátku, vydal autobiografii s názvem Call me Ted (Říkejte mi Tede). Dohromady mu ji pomohl dát bývalý kolega ze CNN Bill Burke.

Život Teda Turnera si o sepsání přímo říkal. Jeho dramatické dětství, poznamenané nejdříve smrtí sestry a později sebevraždou despotického otce, kariéra, během které se stal jedním z nejbohatších lidí na světě, anebo manželství s herečkou Jane Fondovou zajímaly už dříve desítky novinářů. Ted Turner se nakonec sám rozhodl svůj životopis napsat a zároveň si tak pohlídat, která témata zveřejnit a která naopak potlačit. Právě ne příliš šťastné okamžiky svého života proto zestručnil co nejvíce to šlo. A to je problém, pokud se rozhodnete sepsat autobiografii, podotýkají někteří kritici.

„Můžete mu sice říkat Tede, ale už se ho nesmíte zeptat, co ho vytáčí anebo z čeho má strach. Stal se tolik úspěšným, protože ho nenachytáte, jak přemýšlí nad vlastními rodiči, bývalou ženou anebo se trápí tím, jak daleko žijí jeho děti. V sedmdesáti se dívá do budoucnosti. Chce se bavit o filantropii anebo o záchraně planety Země. Ted Turner se nechce brodit v minulosti, i když ho stále pronásleduje,“ napsal ve své kritice pro San Francisco Chronicle Michael Roth.

O to více se Turner rozepisuje o svých podnikatelských krocích - a dává čtenářům prostřednictvím knihy rady do života a na úspěch - nebo o celoživotním koníčku - jachtaření, při kterém na konci 70. let málem přišel o život. Popisuje i setkání a jednání s osobnostmi, jako Michael Gorbačov, Fidel Castro, Jimmy Carter nebo Billy Gates, se kterým před lety málem začal spolupracovat. Píše ale i o současnosti a dalších plánech. O bizonech, které chová v desítkách farem, a o síti restaurací, kde bizoní maso prodává.

Kromě knižní podoby je ve Spojených státech Turnerova autobiografie k dostání taky v audio podobě. Svůj životopis namluvil na sedm CD sám Turner. Krátil si tím chvíle během rekonvalescence v nemocnici. „Už kvůli tomu, že to celé namluvil sám a v nemocnici, dělá nahrávku přelomovou. Rozumí on vůbec tomu, co to znamená být unavený? Asi ne… Sice občas rozpoznáte, že mu v některých chvílích slábne hlas, ale zpětně jsou to vlastně ta nejlepší místa v nahrávce, protože působí velmi lidsky a přirozeně,“ komentuje audio knihu jeden z posluchačů.