Vídeň tančila Praze valčíky

Praha - Hlavním městem zazněly v pátek večer valčíky. Do Prahy se totiž vrátil tradiční vídeňské ples. Akci s názvem Vídeň tančí Praze hostil Obecní dům a vznikla v česko-rakouské spolupráci. Záštitu nad ní převzali primátoři obou měst - Michael Häupl a Pavel Bém. V rytmu tříčtvrtečního taktu se Praha roztančila po deseti letech. Vrací se k tradici, která tvořila vrchol plesové sezóny druhé poloviny devadesátých let minulého století.

„Tradice vídeňských plesů je v Praze nekonečně bohatá, tak proč ji neobnovit. Zvlášť když můžeme pozvat do Prahy trochu vídeňské elegance,“ domnívá se Pavel Bém. Praha a Vídeň jsou města, která mají historicky mnoho společného.

„Předvečer převzetí evropského předsednictví Českou republikou je jeden z nejlepších důvodů, proč tuto tradici oživit,“ doplňuje Béma vídeňský primátor, „Praha je k takové příležitosti překrásným místem.“

V atmosféře Obecního domu nechybělo nic, co tvoří neodmyslitelnou součást velkých vídeňských plesů - valčíky, degustace rakouského vína a slavný sacher dort. Taneční repertoár zajistil Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK. „Řídil ho dirigent vídeňské opery Michael Tomaschek. Čeští hudebníci hráli podle rakouských not,“ poznamenal organizátor plesu Mikoláš Černý.

Hlavní město Praha letošní akcí navazuje na přerušenou tradici druhé poloviny devadesátých let minulého století, kdy se vídeňsko-pražské plesy pravidelně pořádaly.  Obnovením tradice se Praha opět zařadila mezi desítky evropských metropolí, kde se vídeňských ples koná - například v New Yorku, Moskvě nebo Tokiu. V samotné Vídni se koná přes 450 plesů. Jejich historie sahá až do počátků 19. století.