Marťan, srdce nebo brána borců čekají v Liberci na šampionát

Liberec - Při procházení veřejnými prostranstvími v Liberci mohou lidé potkat malého Marťana, vylekat se ženy přivázané ke sloupu veřejného osvětlení nebo vyrýt vzkaz do srdce z umělého pískovce. V rámci ojedinělé sochařské přehlídky pod širým nebem Sculpture Forum Winter bylo totiž po městě rozmístěno přes deset objektů od osmi umělců. Dva z těchto objektů zůstanou v ulicích i po skončení výstavy. Podobný projekt se konal i loni, kvůli vandalům musel být ale předčasně ukončen.

Liberec se chce při světovém šampionátu v klasickém lyžování, který bude hostit v únoru, ukázat nejen jako sportovní, ale i jako kulturní centrum. Navíc se tak umění dostane i k těm, kteří si jinak cestu do galerie nenajdou.

  • Malý Marťan (měří 1,7 m) - Jaroslav Róna; před Krajskou vědeckou knihovnou
  • Tour de France - Lubomír Typlt; parčík v Zámečnické ulici
  • 8 betonových ptáků kiwi - Jan Morávek;
  • Čtyři plastiky Barbique - Jan Morávek; kiwi i barbique jsou umístěny na travnatých plochách Soukenného náměstí a na sloupech veřejného osvětlení
  • Honey - Kryštof Rybák; ostrůvek v Moskevské ulici
  • Srdce z umělého pískovce, do kterého mohou lidé vyrývat vzkazy - Alena Kupčíková a Michal Kleg; v Jánské ulici
  • Paris - Markus Lüpertz; v parčíku Na Rybníčku
  • Brána borců - Laco Sorokáč; pod ještědským sportovním areálem na konečné tramvaje
  • Šestimetrová modřínová Kaple - Václav Fiala; před Domem kultury

„Musí kolem projít a může se jim to líbit i nemusí, v každém přídě jsou tím ale nějakým způsobem atakováni,“ domnívá se umělec Václav Fiala. Sochař Jaroslav Róna, autor Malého Marťana před Krajskou vědeckou knihovnou, ho doplňuje: „Lidé si v každodenním shonu uvědomí, že ještě existuje něco jiného, nějaký jiný rozměr, než ve kterém se každý den pohybují.“

Po skončení šampionátu většina soch z libereckých ulic zase zmizí. Pod ještědským sportovním areálem, na konečné tramvaje, ale zůstane stát skulptura Brána borců od Laca Sorokáče. Bronzový Malý Marťan, vysoký 1,7 metru, se z prostoru před Krajskou vědeckou knihovnou přestěhuje příští rok do sousedství horského hotelu Ještěd.

Sochy v Liberci - před 40 lety uznání, loni vandalové a letos?

Scuplture Forum chce připomenout výstavu Socha a město, která se v Liberci uskutečnila před čtyřiceti lety a přinesla mu v uměleckých kruzích světovou popularitu. Obdobná výstava v ulicích se konala i loni, kvůli vandalům, kteří sochy poničili, skončila ale o dvě měsíce dřív.

Letos organizátoři všechna díla pojistili, sledovat je bude také kamerový systém. Jde mnohdy o velmi cenná díla. Například bronzová postava Paris od Markuse Lüpertze stojí milion eur. Lüpertz, který působí jako rektor Státní akademie umění v Düsseldorfu, se v Liberci v roce 1941 narodil.

Koule, krychle, židle a Spacium

Ojedinělou sochařskou přehlídku rozmístila do libereckých ulic společnost Spacium. Ta už několik let usiluje o to, aby se Liberec stal městem soch, kde výtvarné umění bude nedílnou součástí života. Do Liberce už dostala Kouli Milana Housera před hotelem Zlatý lev a několik dočasných instalací před Severočeským muzeem. Před radnicí stála putovní Židle, po ní Vrabci sochařky Martiny Niubo a nyní Houserova skleněná Krychle. Z autobusové zastávky u knihovny se stala takzvaná Snídaně obrů Davida Černého a na tramvajové zastávce u kina Lípa je lavička nazvaná Věčná něha od Lukáše Rittsteina.

  • Malý Marťan autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/552/55174.jpg
  • Barbique autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/552/55170.jpg
  • Židle Magdaleny Jetelové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/255/25464.jpg