Ostravské Hradčany byly zapsány mezi památky evropského dědictví

Ostrava - Bývalý průmyslový areál Dolních Vítkovic, přezdívaný "Ostravské Hradčany", se dostal mezi památky zapsané do nově vznikajícího seznamu Evropského kulturního dědictví. Jde o první českou památku v tomto seznamu. Areál je již od roku 2002 národní kulturní památkou a aspiruje spolu s dalšími částmi dolu na zapsání do seznamu UNESCO.

Soubor památek evropského kulturního dědictví chce EU vytvořit po vzoru UNESCO, které ve svém seznamu zahrnuje památky z celého světa. Podle ministra kultury Václava Jehličky cílem vznikajícího unijního projektu není soupeření se seznamem UNESCO. Česko kromě Vítkovic navrhlo do seznamu moderní historické jádro Zlína, zámek Kynžvart a také Vysokou u Příbrami, která je spjatá se světově proslulým českým hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.

Václav Jehlička: „V minulosti jsme chápali památky pouze jako hrady, zámky a historická města. Na rozdíl od Evropy jsme zanedbávali průmyslové dědictví. Proto jsme se rozhodli, aby k nejvýznamnějším evropským památkám patřily právě staré Vítkovice.“