Ladislav Špaček, současný Guth-Jarkovský, pokračuje ve výuce etikety

Praha - Na předvánoční knižní pulty přichází Nová velká kniha etikety. Jejím autorem je Ladislav Špaček, který již vydal několik knih na téma dobrých mravů a chování. Jak už název napovídá, jde o bohatě rozšířené, doplněné a nově vypravené vydání. Čtenář se dozví jak se chovat na golfu, na jachtě, u maturity, v pendolinu, jak vhodně kombinovat doplňky oblečení, co je to konkrétně business dress, jak zacházet s elektronickou korespondencí, tedy se sms a maily, jak se chová žena v manažerské pozici apod.

Kniha by mohla pomoci manažerům, studentům, politikům i běžným zájemcům získávat jistotu při různých společenských příležitostech i během obchodního jednání. Obsahuje také návody na vhodné oblečení pro různé příležitosti, podrobně popisuje stolování se všemi nástrahami, které v dnešní pestré nabídce solidních restaurací na nás čekají.

„První vydání Velké knihy etikety bylo nadmíru úspěšné, ukázalo, jaký je hlad ve veřejnosti po komplexní příručce o pravidlech společenského chování. Za Gutha-Jarkovského se “do společnosti„ dostala jen špička podnikatelů, úředníků a lidí z “vyšších kruhů„. Dnes do společnosti chodí prakticky každý. Nenajdete už člověka, který by nebyl v divadle, na promoci synovce, na podnikovém večírku,“ říká k publikaci její autor Ladislav Špaček.

„Navíc denně roste vrstva manažerů, kteří se při obchodních jednáních dostávají do obtížných situací při stolování, obchodních jednáních, večírcích, musí denně přemýšlet, jak se vhodně obléknout, aby dobře reprezentovali firmu či úřad, jak se představit, podat ruku, jak zacházet s vizitkami, jak si uvázat správný uzel na kravatě. Ti všichni hledají poučení - a v tom sehrává naše kniha důležitou roli. Proto jsme se rozhodli připravit novou knihu, která bude ještě obsáhlejší a všestrannější,“ doplňuje autor.

Cílová skupina, na kterou je kniha zaměřena, je ovšem širší. Kromě manažerů by podle autora měla oslovit i studenty, úředníky státní správy, politiky, diplomaty, ale i maminky, které chtějí své děti naučit správným návykům už v raném věku. „Blíží se předsednictví České republiky Evropské unii, a proto je kniha dobrým a praktickým rádcem všem, kdo přijdou do styku se zahraničními delegacemi a návštěvami z ostatních evropských zemí. Kniha je univerzální, všestranná a vysoce aktuální,“ uzavírá autor.

Ladislav Špaček

Původním povoláním pedagog. Vyučoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1990-92 byl redaktorem a moderátorem Československé televize. Od roku 1992 působil téměř jedenáct let na Pražském hradě jako ředitel tiskového odboru a mluvčí prezidenta Václava Havla.

  • Ondřej Havelka, Taťana Kuchařová a Ladislav Špaček při křtu knihy Nová velká kniha etikety autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/555/55432.jpg
  • Ladislav Špaček při křtu své Velké knihy etikety - 28. 11. 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/555/55424.jpg