Kdopak by se vlka bál - film pro celou rodinu - vstupuje do kin

Praha - Nový snímek režisérky, scenáristky a výtvarnice Marii Procházkové, který natočila u společnosti Bionaut Films v koprodukci s Českou televizí, vstupuje do distribuce 4. prosince. Kdopak by se vlka bál zní jeho název. Scénář Procházková psala podle svých zážitků z dětství. V poetické rovině kombinuje prvky strašidelné pohádky O Červené Karkulce s dětskou komedií a psychologickým dramatem pro dospělé. Při distribuci do kin mysleli tvůrci i na handicapované - vyrobena bude kopie s českými titulky pro neslyšící, vznikne také upravená zvuková stopa s dovyprávěným dějem pro nevidomé.

Příběh malé Terezky se odehrává na pozadí krize vztahu jejích rodičů. Ta jejich problémy vnímá po svém a přetváří si je do dobrodružství. Příběh je navíc provázán s její oblíbenou pohádkou O Červené Karkulce, což je vlastně horor.

„Původně jsem to neplánovala jako film rodinný, ale měl to být film pro každého, tedy spíš pro dospělé, který mohou vidět i děti. Proto jsme si s producentem Vráťou Šlajerem vymysleli způsob paralelního vyprávění. To znamená, že dospělé a jejich starosti jsou zprostředkované pře malou holčičku. Díky tomuto posunu je příběh přístupný i dětem, které se s ní mohou ztotožnit a zároveň tam zůstává i 'dospělácké' drama,“ přibližuje své pojetí režisérka.

„Myslím si, že je to film především o lásce a o rodině. O tom, že rodina určuje, jak se cítíte na zemi a že rodiče by občas měli myslet na to, jak věci dětem sdělují. Děti vše berou doslovně, nemají zkušenost a nedokáží věci vyhodnotit,“ doplňuje Procházková.

Film opravdu pro všechny

Výrazně posílena bude distribuce pro neslyšící, nevidomé a handicapované. Pro neslyšící bude vyrobena kopie s českými titulky. Vedle toho vznikne i kopie s vloženým překladem do znakové řeči (podobně jako např. v televizním vysílání). Důvodem je umožnit sledování filmu i neslyšícím dětem, které ještě neumějí číst. Vznikne upravená zvuková stopa pro nevidomé (s dovyprávěným dějem). Ta bude součástí DVD filmu, v plánu je ale nabízet ji i současně s kinodistribucí filmu. V rámci distribuce bude kladen důraz na bezbariérový přístup do kin.

Hlavní dětská role byla obsazena vlastně náhodou, přiznala režisérka Kameraman Martin Štěpánek jí nejprve doporučil malého Matouše Kratinu, kterého nakonec obsadila. Jeho matka jí řekla, že ve školce má kamarádku, s níž si rozumí. „Tak jsme poznali Dorotku Dědkovou, z níž se nakonec stala naše Terezka,“ vysvětlila režisérka.

„Hrát s dětmi je zvláštní. Mne nesmírně udivovalo, jak Dorotka Dědková, která neznala scénář ani text, po rozmluvě s režisérkou geniálně vystřihla situaci na 'první nebo druhou ostrou'. Neustále jsem se musel k ní dorovnávat a snažit se jí v hereckém projevu vlastně stačit,“ komentuje práci s dětskými představiteli herec Pavel Řezníček.

V rolích dospělých se dále objeví Jitka Čvančarová, Martin Hofmann, Jana Krausová a Marek Taclík. Rozpočet filmu byl 17 milionů korun. Projekt se připravoval dva roky a dvakrát získal grant fondu kinematografie.

Maria Procházková

Je absolventkou katedry animované tvorby Filmové a televizní fakulty v Praze. Za své filmy Stopáž, Bibliofil a Příušnice získala řadu cen. V roce 2000 natočila krátký animovaný film Piktogramy, který dostal cenu kritiků Kristián. V celovečerní tvorbě debutovala v roce 2005 Žralokem v hlavě. Kromě filmů natáčí videoklipy a reklamy.

Vydáno pod