Nalaďte se na staré vlny

Praha - Historické radiopřijímače, gramofony a telefony ze soukromých sbírek z USA i Česka představuje výstava nazvaná Nalaďte se na staré vlny, která se veřejnosti otevře 3. prosince. V nákupní galerii ATRIUM na Karlově náměstí je k vidění přes 150 exponátů, které zahrnují vzácné exempláře a technické rarity.

Expozice dále zahrnuje jedny z prvních verzí amerických gramofonů na kliku i pozdější elektrické i telefonní přístroje, z nichž nejstarší pocházejí z přelomu 19. a 20. století.

„Upozornil bych na Edisonův fonograf, mezi nejvzácnější exponáty se směle může zařadit první seriově vyráběný telefon značky Siemens a radiopřijímač Atwater Kent10C, který se v roce 1923 dodával jako stavebnice a zručný člověk ho dokázal sestavit za 4 hodiny,“ upozornil na vzácné exempláře Pavel Zelenka, pořadatel výstavy.

Exponáty byly zapůjčeny ze soukromých sbírek. Výstava nabízí také průřez evropskou a československou radiohistorií. Návštěvníci mají možnost srovnání produkce jednotlivých výrobců i úrovně designu. „Rádio bylo v dobách jeho začátků fenoménem srovnatelným snad s dnešním rozvojem internetu, neboť zrychlil tok informací a zprostředkoval je po celém světě. Pokud se designu týká, byla Amerika ve svém vývoji tak rok před Československem. Zatímco u nás jsme sestavovali kufříky jako stavebnice, tak v USA už měli skvostná rádia,“ upozornil sběratel Miroslav Toušek.

Československou produkci zastupují přístroje z předválečné republiky i z poválečné éry. Mimo jiné je zastoupena i produkce z rozsáhlého výrobního programu koncernu TESLA (TEchnika SLAboproudá), který patřil k největším evropským výrobcům sdělovací techniky.

Mezi rarity patří mimo jiné reproduktor radiopřijímače z období druhé světové války, který na příkaz tehdejší německé vlády hromadně vyráběly německé firmy. K jeho zvláštnostem patřil lisovaný papírový koš reproduktoru zhotovený z tvrzeného papíru. Podle tehdejšího ministra propagandy Josepha Goebbelse byl lidově označován jako „Goebbelsova tlama“.

Akce se koná ve spolupráci se sběrateli, členy Historického radioklubu československého a dalšími nadšenci pro krásu staré techniky. Potrvá do 31. ledna.

  • Radiopřijímač autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/558/55795.jpg
  • Bellovo sluchátko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/558/55794.jpg