Moravský Krumlov stále bojuje o Muchovu epopej

Moravský Krumlov (Znojemsko) - Moravský Krumlov nevzdává boj o zachování slavného monumentálního díla Alfonse Muchy Slovanské epopeje v tamním zámku. Radnice sepsala v listopadu petici a rozeslala ji do všech okolních obcí, podepsalo ji více než 1500 lidí, konečné slovo budou mít pražští radní.

„Chceme, aby epopej zůstala u nás do chvíle, kdy se pro ni podaří vytvořit důstojné prostory,“ říká krumlovský starosta Jaroslav Mokrý (ODS). Petiční archy poputují do Prahy, tamní radní mají za dva týdny projednat žádost Krumlova. Zatím takovou variantu vylučují. „Chystáme se vyjednávat s hlavním kurátorem Galerie hl. m. Prahy Karlem Srpem, chystáme se jednat s ředitelem galerie i s pražským magistrátem,“ říká Mokrý.

Majitelem jedinečné kolekce pláten zachycujících slavné výjevy ze života starých Slovanů je hlavní město, Muchovo dílo je ale už 45 let vystaveno v Moravském Krumlově. Tvoří jej 20 obřích pláten, která byla v minulosti v tamním zámku zrestaurována. Mucha věnoval epopej národu prostřednictvím Prahy, měl jedinou podmínku - aby pro ni byly vytvořeny kvalitní výstavní prostory. To se dosud nepodařilo. Pokud nebude nový pavilon postaven do roku 2010, kdy uplyne 70 let od Muchovy smrti, může jeho rodina závěť slavného umělce soudně napadnout.

Představitelé Prahy oznámili záměr odvézt ještě letos dílo do hlavního města a umístit ho na Výstaviště. Tamní prostory k vytvoření expozice s Muchovými obrazy ale podle Moravského Krumlova nejsou vhodné, navíc říjnový požár poškodil část Průmyslového paláce.

Plány Krumlovských nedávno narušila společnost Incheba, které patří zámek, kde jsou plátna vystavená. Kvůli nedostatečnému protipožárnímu zabezpečení vypověděla radnici nájemní smlouvu. I kdyby tedy radnice vyhrála, nebude mít kde plátna od března vystavit. Město Inchebě nabízí, že může epopej na zámku lépe zabezpečit, ale firma trvá na výpovědi. Připouští i možnost dále jednat.