Divadlo Na zábradlí existuje už 50 let

Praha - První premiérou jednoho z nejslavnějších pražských divadel byla 9. prosince roku 1958 inscenace Kdyby tisíc klarinetů. Zakladateli Divadla Na zábradlí byli Helena Philippová, Ivan Vyskočil, Jiří Suchý a Vladimír Vodička. V březnu 1959 se k souboru připojil mim Ladislav Fialka. Činohra a pantomima tu vedle sebe existovaly až do jeho smrti v roce 1991. S příchodem režiséra Jana Grossmana, scénografa Libora Fáry a kulisáka, později dramaturga a dramatika Václava Havla na počátku 60. let začala tato scéna rozvíjet českou podobu absurdního divadla. Získala za ně uznání doma i v zahraničí, přestože v roce 1968 museli Grossman a Havel odejít.

V 70. a 80. letech se divadlo stalo útočištěm některých filmových režisérů české nové vlny, jimž normalizační praktiky znemožnily natáčet. Po listopadu 1989 se vrátil Grossman jako režisér a pozdější ředitel. Po jeho smrti v roce 1993 bylo jmenováno nové vedení - ředitelka Doubravka Svobodová a umělecký šéf Petr Lébl, jeden z nejtalentovanějších režisérů svébytné imaginace, který provokoval svými interpretačními objevy. Po jeho dobrovolném odchodu ze života se ve vedení střídali dramatik a režisér Jan Antonín Pitínský, herec a režisér Jiří Ornest, dramaturgyně Ivana Slámová a dramatik a režisér Jiří Pokorný.

Divadlo plánuje několik zajímavých aktivit pro média i širokou veřejnost. Jednou z nich je i Den otevřených dveří, který proběhne 7. prosince. Kromě zvláštních slev, dárkových předmětů a poukázek nabídne návštěvníkům možnost, prohlédnout si Divadlo Na zábradlí a nahlédnout tak pod pokličku vzniku inscenace a provozu divadla. Den otevřených dveří se koná od 10 do 17 hodin.

„Zábradlí“ vždy představovalo alternativní cestu českého divadla a tuto tradici chce dodržet i u publikace vydané k výročí. Nejedná se o jednoúčelovou knihu plnou historických dat a fotografií, kterou si zakoupí několik nadšenců a zbytek nákladu se posléze rozdá. Cílem je, aby z této publikace nemělo užitek pouze divadlo, ale i uživatel, divák. Proto je tato výroční publikace vydáváná jako diář, ve kterém je ke každému dni uvedeno, co významného nebo zajímavého se v Divadle Na zábradlí stalo.

Křest knihy Smrt nebudeš se báti - publikace Radky Denemarkové o Petru Léblovi, který se výrazně zapsal do historie Divadla Na zábradlí. Kniha vychází v prosinci a její křest se uskuteční v divadle 12. prosince.

Premiéry ve výročním roce

18. prosince bude v DNZ uvedena česká premiéra inscenace hry My, hrdinové, jejímž autorem je Jean-Luc Lagarce. V režii Juraje Nvoty se v ní objeví Jiří Ornest, Natália Drabiščáková, Gabriela Pyšná, Ladislav Hampl, Zdena Hadrbolcová, Vladimír Marek, Igor Chmela, Josef Polášek, Marie Spurná a Miloslav Mejzlík.

Samozřejmou divadelní součástí oslav jsou další čtyři české premiéry, které Divadlo Na zábradlí uvede v první polovině roku 2009. Diváci se tak mohou mimo jiné těšit na další inscenaci Jana Nebeského, součanou americkou komedii, scénické čtení a nově i představení v angličtině.

Současnost Divadla Na zábradlí

Od roku 1993 je ředitelkou Divadla Na zábradlí Doubravka Svobodová - a vedle náročné manažerské práce aktivně zasahuje i do dramaturgické sféry. Pro spolupráci dokázala získat Ladislava Smoljaka či Davida Radoka. Jako herečka účinkovala v řadě inscenací Divadla Na zábradlí, v současné době hraje Notáriusku v Gazdině robě. Vystupuje rovněž ve studiu Láďa. Je autorkou několika pohádek pro divadlo Minor, na pražské DAMU učí divadelní produkci.

Umělecká rada byla ustavena 1. ledna 2007 jako poradní sbor ředitelky Divadla Na zábradlí. Pracuje v tomto složení: Igor Chmela (herec), Juraj Nvota (režisér), Jiří Ornest (režisér a herec) a Ivana Slámová (šéfdramaturg).

Od ledna budou mít diváci Divadla Na zábradlí možnost zakoupit každý měsíc vstupenky na vybraná představení pouze za 50,- Kč.