DISK představí divoký Svět kolem ní

Praha - Dílo Vítězslava Nezvala tak, jak ještě nikdy nebylo uvedeno, připravili studenti DAMU v Divadle DISK. Inscenace Svět kolem ní v provedení studentů 4. a 5. ročníku Katedry činoherního divadla vznikla v režii Zuzany Páleníkové jako koláž z textů průkopníka surrealismu v Česku. Premiéru bude mít 5. prosince, nejbližší repríza se uskuteční 8. prosince.

Autor scénáře Matěj Samec použil čtyři Nezvalovy romány - Monako, Valérie a týden divů, Karneval a Řetěz štěstí - a vytvořil tři scény, v nichž se prolínají příběhy žen z těchto děl. „Text jsme připravili s myšlenkou vytvořit herecké úkoly přímo pro našich deset herců, ušít jim role přímo na tělo. Je to svět setkání mužů a žen,“ říká Samec. 
 
„Vznikla nám taková mozaika, kde se jeden román narušuje postavou z toho druhého a ještě do toho všeho vstupuje spisovatel, který prožívá krizi,“ říká režisérka Zuzana Páleníková. S jednotlivými románovými motivy autoři nepracují jako s citacemi, ale jsou součástí svébytného příběhu, který může vnímat i ten, kdo se s Nezvalem setkává poprvé.

Celý příběh se prolíná s realitou spisovatele, ke kterému postupně přicházejí jeho ženy života. Autoři nejvíce vycházeli z Nezvalovy knihy Valérie a týden divů. 

„Každá z těch holek je z jiné reality, jedna je úplně reálná, jedna je napůl reálná a ty další jsou jenom literární postavy - a ty se potkávají v jednom prostoru ve třech rovinách,“ nastiňuje jedna z hereckých představitelek Týna Průchová. „Společné téma je láska a dospívání,“ doplňuje herečka Šárka Opršálová. 

Vydáno pod