Křižník Potěmkin doprovázely v Ostravě africké bubny

Ostrava - Legendární film Křižník Potěmkin z roku 1925 za živého doprovodu afrických bubnů – zážitek na první pohled nespojitelného přichystalo včerejším návštěvníkům ostravské Minikino. Film Sergeje Michajloviče Ejzenštejna byl promítán v rámci projektu Dvacáté století očima filmu. Jeho organizátoři koncipují večery na jednotlivá témata, například sexuální revoluce nebo robotizace. Projekt pokračuje večery na téma ekologie (Dělníkova smrt) a stáří (film Obrazy starého světa).

„Chtěl jsem hlavně bubny, jedno jaké,“ říká k nápadu spojit africké rytmy s filmem Křižník Potěmkin autor projektu Martin Jiroušek, „protože rytmus pod údery bubnů je jednoznačná revoluce.“

Živá hudba, podkreslující němé filmy, má dlouhou tradici. Kdysi hrávaly orchestry přímo v kinosálech. V ostravském Minikině živá hudba zazněla i při Kabinetu doktora Caligariho nebo slavné Metropolis.

9. prosince uvidí návštěvníci 20. století očima pozoruhodného dokumentu Dělníkova smrt německého režiséra Michaela Glawoggera. Projekt uzavřou 16. prosince Obrazy starého světa slovenského režiséra Dušana Hanáka.

Dělníkova smrt (9. 12.)

Šest kapitol a šest podob dělnické práce na přelomu tisíciletí. Ukrajinští havíři prolézají nízkými štolami uzavřených šachet, aby si naloupali trochu uhlí na zátop, asijští nosiči síry podnikají před očima zvědavých turistů dlouhé pochody se sírou v křehkých koších. Nigerijští řezníci zpracovávají stáda dobytka dlouhými noži přímo na zkrvavené zemi jatek. Čínští dělníci budují obří továrny nového impéria, zatímco Íránci na břehu rozřezávají zrezivělý tanker. Zato v Německu přeměnili někdejší ocelárny na muzeum pro rodiny s dětmi. Co to je dnes být dělníkem, jehož pojmenování je jedním z nejvíce zprofanovaných slov moderní historie?

Obrazy starého světa (16. 12)

Obrazy starého světa jsou druhým celovečerním filmem slovenského režiséra Dušana Hanáka (nar. 1938), který se inspiroval pěti fotografickými cykly portrétisty Martina Martinčeka. V osobitém sociálním a uměleckém dokumentu Hanák sleduje vnímavým pohledem staré venkovany, kteří zdánlivě žijí na okraji společnosti. Proniká do zákoutí lidských duší, aby tu objevil nejzákladnější hodnoty člověka. Se zvláštní poezií ukazuje vnitřní bohatství svých prostých a mravně čistých hrdinů, jež navzdory těžkému životnímu údělu neopustila touha po svobodě.

zdroj: Minikino Ostrava

  • Z dokumentu Dělníkova smrt zdroj: www.katalog.artfilm.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56240.jpg
  • Obrazy starého světa zdroj: Městská kina Uherské hradiště http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56205.jpg