Řek Zorba se vrací na plzeňské jeviště

Plzeň - Premiéru nového nastudování muzikálu Řek Zorba uvede 6. prosince plzeňské Komorní divadlo. Známý románový příběh řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise se vrací na západočeská prkna opět v režii Petra Novotného, který zde jeden z nejranějších a nejoblíbenějších muzikálů poprvé představil už v roce 1979.

Nejslavnější román řeckého spisovatele, dramatika a filozofa Nikose Kazantzakise vznikl v roce 1946 jako oslava člověka. Prostý venkovan Alexis Zorba žije v souladu s přírodou, a zároveň hledá odpovědi na otázky po smyslu života.

„Nejedná se o komedii, ale o nádherný lidský příběh. Diváci si zde mohou prožít i něco ze svého života.“ (představitel hlavní role Dalibor Tolaš)

Legendární podoby se Zorba dočkal v oscarovém filmovém zpracování z roku 1964 s Anthony Quinem v hlavní roli. Muzikálová adaptace je podle režiséra Novotného ještě bohatší a emotivnější. „Muzika tam dává vklad, který se nedá slovy vyslovit,“ říká. Upozorňuje také, že Zorba skutečně existoval, i když se jmenoval jinak - spisovatel zpodobnil svéráznou postavu dlouholetého přítele Georgiose, s nímž si roku 1919 najal pilu ve vesnici Pastrov.

Řek Zorba na českých jevištích

Cesta Řeka Zorby na domácí jeviště byla krátká, muzikál zde byl uveden téměř vzápětí po své premiéře v USA. V roce 1970 nastudovali Zorbu ve slovenské verzi herci Nové scény v Bratislavě s charismatickým Vlado Müllerem v titulní roli, v české premiéře byl muzikál uveden o rok později v Divadle O. Stibora v Olomouci a téměř vzápětí hrálo titul také Státní divadlo Brno. V roce 1972 byl muzikál uveden pod názvem Já k čertu žiju rád v pražském Divadle ABC. V roce 1979 začínající režisér Petr Novotný nastudoval s plzeňským souborem muzikál ve vlastní úpravě pod názvem Řek Zorba