Vlastimil Harapes: Rozhodnutí tančit nelituji

Praha - DVD se 130 minutami výkonů tanečníka Vlastimila Harapese, mnohaleté hvězdy pražského Národního divadla a nejpopulárnějšího českého tanečníka vůbec, vychází ve vydavatelství Supraphon. DVD obsahuje ukázky z klasických dramatických titulů (Romeo a Julie, Spící krasavice, Spartakus) i taneční improvizace, vše z archivu České televize. "Natancoval jsem toho víc, je to první a snad ne poslední vlaštovka," říká umělec, který se věnuje i filmu, divadlu a zpěvu.

„Znovu bych do toho nešel, protože jsem balet docela dobře poznal a chtěl bych dělat zase něco jiného. Ale nelituji, bylo to bezvadné, je skvělé splynout s hudbou,“ říká Harapes. S aktivním tancováním se podle svých slov loučil snadněji právě díky působení v jiných uměleckých oblastech. „Je smutné, když tělo už zrazuje. A člověk ty věci i udělá, ale už se na to nedá koukat - a balet je umění vizuální,“ říká.

Nejvíce mu vyhovovaly dramatické postavy - Mercutio, Macbeth, Spartakus. Nejčastěji ho potkávalo Labutí jezero, aniž by si to podle svých slov přál. „Minula mě spousta rolí, nepodařilo se mi třeba tančit Oněgina, ale tak je to normální,“ říká.

„Měl jsem možnost hrát v dobrých filmech, zpívám a hraju divadlo - myslím, že není od věci pouštět se do jiných vod, jeviště je jen jedno,“ říká bývalý tanečník, který v současnosti například vystupuje s operní pěvkyní Soňou Červenou.

DVD Vlastimil Harapes - Primo ballerino

Ukázky: Ze země tisíců jezer, Modrý pták, Romeo a Julie, Spící krasavice, Giselle, Achilles, Pulcinella, Kouzelný krámek, Spartakus, Kontrasty, Juno a Avos, Odysseus, Šachy, Radúz a Mahulena, Carmen, Kreutzerova sonáta, Faust a Markétka, J. S. Bach - Preludium c moll, Petr Hapka - Denim Blue. Výběr je doplněn o bonusy - televizní medailony Běžec a Můžeme dál, vyhlášení vítězů ankety Televizní rolnička roku 1985 a píseň Vlaštovčí hnízdo.

Vydáno pod