Smrt Lennona - den, kdy se mnohým zhroutil svět

New York – Zpočátku se nezdálo, že by mohl onen den vybočovat z Lennonova obvyklého kolotoče, v němž žil i deset let po rozchodu Beatles. Se svou manželkou Yoko Ono nafotil s Annie Leibovitzovou slavnou „nahou“ fotku a věnoval se propagaci svého alba Double Fantasy. A také se podepisoval svým fanouškům, mimo jiné také jistému Marku Chapmanovi. Pět hodin poté, když se Lennon vracel ze studia, na něj ovšem stejný muž pětkrát vystřelil. Pět rudých teček za érou Beatles. Hodiny v New Yorku ukazovaly 22:50. O necelou půlhodinu později byl čtyřicetiletý Lennon prohlášen za mrtvého. Psal se 8. prosinec 1980. Milionům lidí ze všech koutů světa se zhroutil svět. Podrobně se tématu šedesátých let a životu Johna Lennona věnuje také internetová publikace ENIGAMI (název je přesmyčkou slavné Lennonovy skladby Imagine), kterou pro portál ČT24 napsal Michael Fiala.

Život Marka Chapmana byl plný zvratů. Rodák z texaského Fort Worth trpěl vzácnou formou autismu, jako mladík si prožil drogové období, trpěl různými obsesemi, navštěvoval psychiatra a někdy kolem roku 1971 se dal na víru. Pracoval v křesťanském sdružení YMCA a údajně byl oblíbený mezi dětmi. Chvílemi se živil i jako údržbář. Od roku 1977 žil v havajském Honolulu. Někdy v této době prý začal uvažovat o sebevraždě a byl přímo posedlý knihou Davida Salingera Kdo chytá v žitě. Svět dospívajícího Holdena Caufielda a jeho odpor k duchovně vyprázdněnému světu mu byl blízký a román držel v ruce i ve chvíli, kdy zastřelil Lennona.

Lennonův vrah měl pocit, že chytá v žitě

Chapman uvedl, že vraždu Lennona začal plánovat o tři měsíce dříve, než ho zahlédl na obalu desky Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band: „Když jsem uviděl jeho tvář, všechno zapadlo do sebe, objevilo se řešení pro můj problém, že jsem zmatený a cítím se jako nula. A já si řekl: Nebylo by to něco, kdybych ho zabil? Stal bych se slavným, byl bych někým, a ne ničím.“ Do New Yorku se vypravil již v září a říjnu 1980, tehdy se ale zabít Lennona ještě neodvážil, poté se vrátil až dva dny před vraždou.

Osudný den si koupil zmiňovaný Sallingerův román a odešel k budově Dakota ležící nedaleko Central Parku, ve které Lennon bydlel s Yoko Ono a pětiletým synem Seanem. Celé odpoledne potom postával s ostatními fanoušky před vchodem a kolem 17:00 mu Lennon dokonce podepsal album Double Fantasy. Mezi muži proběhla krátká zdvořilostní konverzace. Tento okamžik náhodou vyfotografoval Paul Goresh a jeho fotka patří k nejslavnějším svého druhu.

Lakonická poslední slova: Střelili mě

Z nahrávacího studia se Lennon domů vrátil kolem 22:50. Chapman byl stále na místě, a když Lennon vstupoval do domu, pětkrát na něj vystřelil „osmatřicítkou“. Čtyři kulky zpěváka zasáhly, fatálním bylo přetnutí krční tepny, což zapříčinilo ztrátu asi 80 procent krve. Lennon ještě udělal pár kroků a zhroutil se na schodišti. Jeho poslední slova údajně byla: „Střelili mě! Střelili mě!“ Chapman zůstal na místě až do příjezdu policie. Lennona rychle odvezli do Rooseveltovy nemocnice, ale ztráta krve byla obrovská. Ve 23:15 byl prohlášen za mrtvého.

Ikona populární hudby byla zpopelněna ve Ferncliffském krematoriu. Na přání Yoko Ono se pohřeb nekonal, zato 14. prosince držely za Lennona po celém světě miliony lidí deset minut ticha. Smutek, zmar a současně i zlost hudebníkových fanoušků byla ale ohromná.

John Winston Lennon se narodil 9. října 1940 v Liverpoolu. V 15 letech se rozhodl, že bude následovat cestu svých hudebních idolů, jakými byl například rokenrolový král Elvis Presley. A jako jeden z lídrů Beatles jejich slávu překonal. Lennon byl zdatným písničkářem a v kapele fungoval v tvůrčím tandemu s Paulem McCartneym. V roce 1970 se „Brouci“ rozpadli a Lennon se věnoval sólové dráze. Největší úspěch zaznamenala jeho deska Imagine (1971). Hudebně spolupracoval i se svou druhou manželkou Yoko Ono, se kterou se také zapojil do mírového hnutí. Pracovně se Lennonovi dařilo, jeho osobní život ale nebyl šťastný. Lennon byl jako člověk složitou osobností - navenek suverénní až drzý, v soukromí pak rozervaný a stíhaný depresemi.

Chapman: Chtěl jsem, aby si mě lidé všimli

Chapman byl v červnu 1981 shledán vinným z vraždy druhého stupně a odsouzen k doživotí ve státní věznici Atticas s možností požádat po dvaceti letech o prominutí zbytku trestu. Několik Chapmanových žádostí o předčasné propuštění bylo zamítnuto, ta poslední letos v září.

Jedním z motivů Chapmana byl prý Lennonův výrok, že Beatles jsou slavnější než Ježíš. Jindy Chapman prohlásil, že zpěváka zabil proto, že sám nic neznamenal a chtěl, aby si jej lidé všimli. „Měl celý svět na řetězu a já jsem cítil, že nejsem ani jeho článkem,“ vysvětloval. Letos v září opět vyvolal rozruch tvrzením, že kromě Lennona plánoval zabít i herečku Elizabeth Taylorovou, dalšího z Beatles Paula McCartneyho a další. Na otázku, proč si vybral Lennona, odpověděl, že to bylo nejsnazší.

Přestože je případ smrti Johna Lennona nejznámější, není bývalý člen skupiny Beatles jediným hudebníkem, který zemřel na následky střelby.

Soulový a swingový zpěvák Sam Cook zemřel poté, co ho v prosinci 1964 ve věku 33 let zastřelila manažerka hotelu, která se hájila tím, že jí a další ženu chtěl znásilnit. Okolnosti jeho smrti jsou dodnes nejasné.

Kytarista kapel Pantera, Damageplan a Rebel Meets Dimebag Darrell zemřel v 38 letech v prosinci 2004 rukou fanouška, který tvrdil, že mu členové Pantery kradou jeho skladby. Incident se odehrál přímo během koncertu skupiny Damageplan, když se vrah dostal na podium.

Tragickou smrtí skončil také život soulového zpěváka Marvina Gaye, který je podle hudebních kritiků z celého světa jedním z největších černošských zpěváků historie. I přes úspěchy měl ale značné osobní problémy a den před jeho 45. narozeninami ho v dubnu 1984 v hádce zastřelil jeho vlastní otec. Ten byl odsouzen k pěti letům vězení.

Americký rapper a spoluzakladatel vlivné formace Run DMC Jam Master Jay se proslavil i jako diskžokej. V říjnu 2002 byl zastřelen v 37 letech ve svém nahrávacím studiu v Queensu. Okolnosti této vraždy jsou dosud nejasné.

Peter Tosh - jamajský zpěvák, skladatel a kytarista, který spolu s Bobem Marleym a Bunnym Wailerem tvořil jádro skupiny The Wailer - zemřel v září ve 42 letech, když ho zastřelili během přepadení v jeho domě na Jamajce. Hlavní pachatel byl odsouzen k trestu smrti, který mu byl později změněn na doživotí.