Restaurátoři obnovili na zámku v Bruntále dvě stě let staré malby

Bruntál - Rokokové nástěnné malby, které zdobí interiéry bruntálského zámku, mají mimořádnou kulturní hodnotu. O existenci těchto maleb se ví téměř půl století, dosud ale nebylo dostatek peněz na jejich obnovu. Na jejich restaurování přispěl nyní Moravskoslezský kraj částkou více než 1,3 milionu korun. Návštěvníci si zrestaurované malby z 18. a 19. století budou moci poprvé prohlédnout v polovině prosince.

Se záchrannými pracemi začali restaurátoři v jídelně letos v březnu - nejtěžší bylo odstranit poslední nátěry. V roce 1913 nechal velmistr řádu německých rytířů Evžen Habsburský všechny historické nástěnné malby v zámku přemalovat tehdy moderním válečkem. Rozhodnutí, které malby znovu odkryjí, bylo na památkářích - v jídelně nakonec převládlo století devatenácté.

„Barevnost se vlastně doplňovala podle dochované původní malby, místa, která na malbě chyběla, se retušovala tak, aby se původní malba scelila,“ vysvětluje postup práce restaurátor Miroslav Bodanský.

Zámecká jídelna se ještě dočká dalších úprav. Do začátku sezony ji zabydlí nábytkem a nádobím. Návštěvníci zámku v Bruntále mohou poprvé vidět zrestaurované prostory v sobotu 13. prosince v rámci předvánoční akce.

Zámek Bruntál s netradiční dispozicí tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a hodinovou věží je nejvýznamnější kulturní památkou celého regionu. Jeho dnešní podoba je výslednicí pět století probíhajícího historického a stavebního vývoje, v jehož průběhu byl původně pozdně gotický hrad renesančně přebudován a rozšířen, na sklonku 18. století barokně přestavěn a v 19. a počátkem 20. století dále upravován.