Ivančice podpoří Moravský Krumlov - Muchovu epopej v Praze nechtějí

Ivančice - Rodné město malíře Alfonse Muchy - Ivančice na Brněnsku - se připojí k petici, která chce zabránit přestěhování Muchovy Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy. Ivančický starosta Vojtěch Adam (KSČM) se domnívá, že do jednání by měl vstoupit i Jihomoravský kraj. Ten je prý na takový krok připraven. Hejtman Michal Hašek zdůraznil, že kraj nenechá Krumlov ve věci zcela osamocený.

Krumlovskou petici zatím podepsalo 1700 lidí. Starosta je ale přesvědčen, že jejich počet se brzy zdvojnásobí - své podpisy budou moci lidé připojit v prostorách ivančického Památníku Alfonse Muchy.

Adam, obdobně jako krumlovský starosta, poukazuje na to, že Praha dosud pro kolekci 20 Muchových monumentálních pláten nepostavila slibovaný výstavní pavilon. Navíc to byl Krumlov, kdo Praze nabídl pomoc s umístěním obrazů. Hlavní město se zase odvolává na smlouvu ze třicátých let, podle níž Mucha věnoval dílo prostřednictvím Prahy národu.

"Praze epopej v ničem nepomůže.

Atrakcí je v ní plno. Pro Moravský Krumlov, který toto jedinečné dílo kdysi v podstatě zachránil, bude mít stěhování likvidační charakter."

/starosta Ivančic Vojtěch Adam/

Přestěhováním obrazů se budou zítra zabývat pražší radní. Hlavní město ale těžko změní svůj názor. Jednat se bude spíše o tom, jak zajistit úpravu prostorů pro umístění epopeje.

Dílo je vystaveno už 45 let v krumlovském zámku, krumlovská radnice čeká, zda jí Praha prodlouží smlouvu o zápůjčce o další rok. Rytířský sál, v němž je epopej vystavena, je v majetku společnosti Incheba. Ta v minulých dnech nájem tohoto sálu Moravskému Krumlovu vypověděla. Podle některých úvah se tak stalo na tichý nátlak Prahy. V ní by měla být epopej vystavena v Křižíkových pavilonech na pražském Výstavišti, které má od hlavního města pronajaté Incheba.

Maketa interiéru budovy pro Slovanskou epopej
Zdroj: ČT24