Do Prahy dorazil druhý ročník festivalu neotřelých filmů

Praha - Filmy a další audiovizuální produkce, při jejichž výběru hrají roli jen estetické kvality bez ohledu na přijatelnost pro diváky, sponzory či obchodníky, nabízí druhý ročník festivalu Cinepur Choice. Letos se festival oproti loňské podobě rozrostl, opět začal v Brně a Olomouci a v Praze potrvá do 14. prosince. Nabídne umělecké filmy, experimentální díla i současné evropské snímky. Pražskou část zahájí slavnostně v kině Světozor novinka režiséra Guse Van Santa Paranoid Park.

Nejvýraznější částí přehlídky je deset českých premiér progresivních světových novinek v hlavní sekci Choice 08. V dalších sekcích naleznou diváci retrospektivu francouzské režisérky Claire Denisové, průřez českým filmovým experimentem, videoart a také dokumenty.

V hlavním novinkovém bloku mohou lidé zhlédnout například dva nové filmy argentinského režiséra Pabla Fendrika, snímek francouzského experimentátora Philippa Grandrieuxe Jezero s českými herečkami Natálii Řehořovou a Simonou Hulsemannovou nebo absolutně realistické španělské drama Kulkou do hlavy. Japonskou kinematografii zastupuje film Achilles a želva Takešiho Kitana.

Programový ředitel Zdeněk Holý:

„Naším ideálem je festival strukturovaný stejně jako časopis Cinepur.“

„Cinefilní ikona“ Claire Denisová sklízí uznání ve světě, ale v Česku je poměrně málo známá - výjimkou v české distribuci byl film Miluji tě k sežrání. Pořadatelé festivalu vybrali pět snímků, například její debut Čokoláda z roku 1988 a šest let staré dílo V pátek večer.

V sekci Multikino, která je věnovaná videoartu, museli pořadatelé udělat změnu. Dlouhá jednání s muzeem v Pittsburghu o práva na promítání filmu Andyho Warhola Kamerové zkoušky nakonec nepřinesla žádný výsledek, místo Kamerových zkoušek tedy diváci zhlédnou dílo polského umělce Ryszarda Waska 30 zvukových situací, které uznávaný polský experimentátor natočil v roce 1975. V Praze jsou díla umístěna v holešovickém prostoru Tranzitdisplay.

Vydáno pod