Duel Frost/Nixon: Jak vyzpovídat prezidenta

Pozadí aféry Watergate, která vedla k rezignaci amerického prezidenta Richarda Nixona, je známá hlavně díky filmu Všichni prezidentovi muži. To, co se dělo po jejím odhalení, jak reagovali Američané na prohřešek svého prezidenta, jak se cítil on sám a proč se rozhodl dát do sídla demokratické strany odposlechy, na to odpovídá film režiséra Rona Howarda Duel Frost/Nixon. Ve Spojených státech se zatím promítá ve vybraných kinech a do širší distribuce se dostane 25. prosince. Do Česka přijde v polovině února.

Po Nixonově rezignaci se novináři předháněli, kdo bývalého prezidenta dříve přemluví k rozhovoru. Až po třech letech odmítání se Richard Nixon rozhodl promluvit s britským bavičem a novinářem Davidem Frostem. Možná i proto, že mu za exkluzivní rozhovor nabídl 600 000 dolarů. Tehdy - v roce 1977 - vznikla série čtyř devadesátiminutových rozhovorů. Po více než třiceti letech se toto jedno ze zásadních povídání americké historie rozhodl oprášit režisér Ron Howard.

„Rozhovor Frosta s Nixonem navždycky změnil pohled na vztah politika a novináře. Frost byl typem člověka, který chtěl rozhovor s Nixonem využít hlavně ve svůj prospěch, chtěl na něm světu ukázat vrchol své kariéry. Už to nebylo takové to podlézání politikům. Na druhou stranu i Nixon chtěl tohoto rozhovoru využít - chtěl se konečně očistit před americkým publikem,“ popisuje režisér, co jej na osudu obou mužů a na jejich společném rozhovoru fascinovalo.

Frost do té doby působil jako bavič a moderátor a do své vlastní talk-show si zval hlavně herce, hudebníky nebo sportovce. Rozhovor s Nixonem pro něj měl být prvním politickým setkáním, a co víc - měl se stát prezidentovým zpovědníkem. „Chci ho vystavit soudnímu procesu, který se mu ve skutečnosti vyhnul,“ říká filmový Frost. Chtěl, aby Nixon konečně promluvil o Watergate a přiznal, že na ní měl svůj podíl.

Filmový příběh, který začíná jako komedie z televizního zákulisí, na konci vrcholí jako politické drama plné překvapivých prohlášení. Frostovi a jeho kolegům se práce podařila a za svou kariéru udělat britský novinář interview s mnoha dalšími americkými prezidenty.

Film Duel Frost/Nixon vznikl podle divadlení hry Petera Morgana, která se hrála v Londýně i na Broadwayi. Na obou místech v ní excelovali Američan Frank Langella v roli Nixona a britský herec Michael Sheen v roli Frosta. Oba zkušené herce obsadil režisér Howard i ve svém filmu. Vedle nich v dvouhodinovém dramatu, který vznikl v koprodukci USA, Francie a Velké Británie, hrají i Kevin Bacon nebo Rebecca Hallová.

  • Z filmu Dialog Frost/Nixon zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/571/57015.jpg
  • Z filmu Dialog Frost/Nixon zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/571/57014.jpg