Vychází nová kniha o socialistickém realismu v Československu

Praha - Tři ze čtyř autorů nové publikace, která se zabývá výtvarným umění v období komunistického režimu, jsou Italové. SORELU, jak se socialistickému realismu ve zkratce říká, chtějí představit z čistě uměleckého hlediska. Publikace obsahuje několik desítek reprodukcí výtvarných děl z období let 1948-1989.

„Já jsem pravičák, nemám problém to říct, a moje kultura je liberální. Umělec nemá být ovlivněn politikou,“ tvrdí jeden z autorů Francesco Augusto Razetto.

„Chtěli jsme umění oné epochy ukázat v jiném světle, bez ohledu na spojení s režimem,“ zdůrazňuje další autorka Genny di Bert.

V knize je obsaženo na sto fotografií maleb i soch, které se většinou nacházejí ve sbírce Nadačního fondu ELEUTHERIA. Ten chce podporovat mladé umělce, sponzorovat jejich projekty a nakonec otevřít v Praze galerii specializovanou právě na Socialistický realismus.

Sorela

Jako socialistický realismus bývá označován umělecký směr, který byl schválen roku 1932 Ústředním výborem Komunistické strany SSSR jako oficiální směrnice pro literaturu, výtvarné umění a hudbu. Později byl závazný v ostatních komunistických zemích. Ideově vychází z oslavy vládnoucího režimu, má slavnostně poukazovat na jeho úspěchy v reálném životě lidí.