Pekelně odbarvená blondýnka vydává druhý díl svých zápisků

Praha - Pekelný život se špatnými milenci, nechtěným těhotenstvím, otravným úchylem a velkou láskou - tak je anoncováno pokračování humorné rekapitulace všedních i výjimečných událostí běžného roku v životě jedné, nijak výjimečné ženy. Deník odbarvené blondýny II autorky Boženy Svárovské opět zaznamenává a rozvíjí životní peripetie blondýnky, která se snaží udělat kariéru v hlavním městě, řeší problémy s rodiči a především opakovaně hledá partnera podle svých představ.

Hrdinka, která v prvním díle vystupovala jako nepříliš úspěšná sloupkařka v bulvárním časopisu, znovu a znovu tápe, hledá a hlavně vtipně glosuje všechny své zdánlivé neúspěchy a podivné souhry náhod, jež ji vrhají do absurdních situací. Přestože se je snaží ze všech sil řešit, její pokusy končí většinou fiaskem a často škodolibé rady kamarádek z redakce rozhodně nemají kýžený efekt. Ani v práci to nevypadá ideálně a potíže a trapasy se vyskytují všude, kde se Božena vyskytne.

Nicméně z každé situace vychází posílena, byť to někdy ani sama není schopna posoudit. Východiskem jí totiž je ironická upřímnost, se kterou sama sebe hodnotí. "Ano, jsem nejspíš povrchní, protože stejně jako moje kolegyně už přepočítávám dárky na peníze, umím během jediné minuty zkalkulovat cenu toho, co má chlap na sobě, a poznám, když se při večeři pokouší ušetřit na víně. Tolik let jsem se bránila stát se ´inzertní kikinou´ (prostě peníze jsou teď hlavním hybatelem vztahů), až pod tlakem a září diamantu jsem pochopila, že bránit se
bylo naprosto marné," otevřeně přiznává odbarvená blondýna Božena.