Monkey Business slavili letošní Vánoce s Glennem Hughesem

Praha - Hostem vánočního koncertu skupiny Monkey Business v pražské Lucerně byl zpěvák a baskytarista Glenn Hughes. Anglický hudebník známý z účinkování v Deep Purple a Black Sabbath sklidil velký aplaus zaplněného sálu, kterému mimo jiné představil i své nové album First Underground Nuclear Kitchen.

„Za svou minulostí s Deep Purple se příliš neohlížím, zajímá mě přítomnost a budoucnost, které přinášejí podobně zajímavá setkání jako je to s Monkey Business,“ řekl Hughes, který se před třemi lety podílel na jejich albu Kiss Me On My Ego.

Hudební vánoční večírek Monkey Business zahájila Tereza Černochová se svou novou kapelou Showstation, ke které se v části jejího vystoupení připojil zpěvák Dan Bárta.

Členové Monkey Business na pódium protažené daleko mezi diváky přišli ve 21:30 a ihned zahájili svou bláznivou show podpořenou originálními kostýmy. Například zpěvák Matěj Rupper byl oblečen za krále, klávesista Roman Holý hrál v kostýmu čerta a tři sboristky, mezi nimiž byla i Tereza Černochová, byly převlečené za víly.

„Tomu říkáte aplaus, takhle se vítá král?“ hecoval už tak rozdováděné publikum Holý. Monkey Business zahráli oblíbenou píseň Allah Took My Tartar Sauce, Ruppert předvedl své operní pěvecké schopnosti a zazněl i starší hit Solidarnosc. Dan Bárta si s kapelou zazpíval skladbu Slim Jim známou z projektu Sexy Dancers a publikum tančící pod pódiem i v přilehlých chodbách se také mohlo seznámit s připravovaným novým albem Monkey Business Twilight of Jesters, které by mělo vyjít v únoru příštího roku.

Vrcholem večera bylo zhruba dvacetiminutové vystoupení nadšeně pozdravovaného Glenna Hughese. „Mám rád Monkey Business, vy také?“ otázal se na úvod lidí, které mimo jiné překvapil citlivým přednesem slavného hitu Video Kill The Radio Star z repertoáru kapely The Buggles.

Sedmapadesátiletý Hughes v 70. letech působil ve skupině Deep Purple jako baskytarista a zpěvák a mimo jiné v roce 1974 nahrával jejich slavné album Burn. Později prošel jako zpěvák skupinami Black Sabbath, Phenomena či v projektu Hughes/Thrall a jako baskytarista se podílel například na albu Run For Cover Garyho Moora. V 90. letech se začal naplno věnovat svým sólovým projektům. v současnosti spolupracuje s Chadem Smithem z kapely Red Hot Chili Peppers.

„Tohle album je opravdu nakažlivé. Prostě ho nemůžu přestat hrát,“ řekl Hughes o své nové desce First Underground Nuclear Kitchen.