Ranného cenu pro vlivné výtvarníky získal malíř Vladimír Skrepl

Brno - Prestižní cenu, kterou se dokládá celkový vliv na výtvarnou kulturu v České republice, vyhlašuje jednou za dva roky Moravská galerie. Letošním laureátem Ceny Michala Ranného se stal malíř a pedagog Akademie výtvarných umění v Praze Vladimír Skrepl. Ocenění je určeno umělcům, kteří obohacují českou vizuální kulturu a mají významný vliv na novou generaci výtvarníků.

„Vladimír Skrepl patří mezi nejvlivnější a nejdůležitější postavy české výtvarné scény už od 80. let. Na druhé straně zůstává přes své rozsáhlé umělecké aktivity a pedagogické působení v 'očích seriózní výtvarné kritiky' a historiků umění jakousi anomálií, kterou sice nelze obejít, ale nikdo si s ní neví rady,“ uvedl ředitel Moravské galerie a člen poroty Marek Pokorný.

Třiapadesátiletý Skrepl je výtvarný samouk, vystudoval dějiny umění a etnografii. Jeho dílo zahrnuje malby, kresby, objekty a instalace. I přes řadu samostatných i skupinových výstav zůstává Skreplova práce známá hlavně v užších uměleckých kruzích.

Oceněnému výtvarníkovi uspořádá Moravská galerie příští rok profilovou výstavu. Uskuteční se v Pražákově paláci a potrvá od března do června. Vítěz také dostane čestný diplom a finanční odměnu. „Výstava, kterou u příležitosti udělení ceny uspořádá Moravská galerie v Brně, bude pro širší publikum fakticky první příležitostí seznámit se s energií a kvalitami jeho tvorby,“ řekl Pokorný.

Cenu Michala Ranného

pojmenovanou po předčasně zemřelém českém malíři uděluje galerie od roku 1999. Původně nebyla kritéria nijak úzce vymezena. Od minulého ročníku klade porota důraz na to, zda dílo a myšlení umělce ovlivňuje nastupující generaci. Prvním laureátem se stal Dalibor Chatrný, po něm následovali Miroslav Šnajdr starší, Stanislav Kolíbal a Jiří Kovanda.