Populární americký seriál Simpsonovi nastoupil do třetí dekády

Los Angeles - Je jich pět, mají čtyři prsty na rukou a žlutou kůži. K tomu pěkně vykulená kukadla a je s nimi neskutečná legrace. Řeč je o seriálu Simpsonovi, který je nejdéle vysílaným animovaným programem v historii USA. Obtloustlý taťka Homer, pečlivá mamka Marge, známý uličník Bart, šprtka Líza a nejmladší Maggie mají za sebou na televizních obrazovkách už 21 sezon. Za tu dobu vydělali své produkční společnosti Twentieth Century Fox miliardy amerických dolarů. První díl tohoto populárního sitcomu byl ve Spojených státech odvysílán 17. prosince 1989. Úvodní epizoda „Vánoce u Simpsonových“ zaznamenala nevídaný úspěch. Kouzlo úspěchu Simpsonových spočívá v rozličných eskapádách členů rodiny, jež jsou zdrojem ďábelského veselí. V roce 2006 se rodinka po deseti letech příprav dočkala i setmělých kinosálů.

Vraťme se ale do doby, kdy seriál Simpsonovi začínal. Amerika oblíbenou animovanou rodinku poprvé spatřila už 19. dubna 1987, a to v krátkém skeči pojmenovaném „Good Night“ (Dobrou noc) během přestávky pořadu Tracey Ullmanové. Dvacetiminutový seriál, tak jak ho znají diváci po celém světě, se na amerických obrazovkách objevil až o tři roky později. První epizoda úspěšného sitcomu se jmenovala „Vánoce u Simpsonových“.

Táta, máma, tři děti, pes, gauč a televizor

Události, komentáře na téma Simpsonovi (zdroj: ČT24)

Simpsonovi jsou vlastně celkem normální rodinou, kde se všichni mají rádi a jeden bez druhého nedá ani ránu. Co jiného jim ale také zbývá ve městě, kde je starosta úplatný, policie v lepším případě neschopná a za moc nestojí ani televizní program. „Neúcta k autoritám“ občas přinese i problémy. Seriál si utahuje z vlády, policie, školství i náboženství.

V seriálu už promluvila řada populárních osobností. Účinkování v Simpsonových se stalo jedním z důkazů popularity hudebníků, herců i politiků. Líza se třeba dala vést k buddhismu Richardem Gerem a Barta učil jezdit na skateboardu slavný Tony Hawk. Ve Springfieldu si také zahráli Red Hot Chili Peppers, Aerosmith nebo Elton John. Na návštěvě Londýna pak Simpsonovi potkali opravdového Tonyho Blaira. Z hudebních skupin pak Aerosmith, Red Hot Chili Peppers, Green Day či Coldplay. Nejen v zábavní branži se ostatně už dávno vžilo heslo: „Kdo se neobjevil v Simpsonových, jako by nebyl.“

Seriál zpodobňuje americký způsob života

Autor Simpsonových Matt Groening z Portlandu v Oregonu o sobě tvrdí, že od svých sedmadvaceti kreslí jeden komiks týdně. Na kontě má i další úspěšné seriály, hlavně (i v ČR uváděnou) Futuramu. Při tvorbě Simpsonových našel jmenovce v rodině: jeho otec se totiž jmenoval Homer, matka Marge a jeho dvě mladší sestry Líza a Maggie. Jméno Bart je přesmyčkou slova brat (spratek). Podobnost chování rodinky s tou jeho je ovšem čistě náhodná.

Řadě lidí ve Spojených státech se nelíbí, že seriál „rozvratně zpodobňuje americký způsob života“. Problémy nastaly i v případě zpodobení Ria de Janeira, když v jednom díle Homera unesl falešný taxikář a celou rodinu zmlátila na pláži Copacabana opice. Proti autorům se tehdy postavil i mluvčí brazilského prezidenta, vše se nakonec urovnalo.

Simpsonovi a Česká republika

V ČR sice příznivci praštěné rodinky neznají její původní hlasy, dabing s Martinem Dejdarem a Jiřím Lábusem však zvyšuje kouzlo seriálu, podobně jako to činil svého času František Filipovský u filmů s Louisem de Funésem. Oba dabéři se shodují, že Simpsonovi ztělesňují charaktery a situace důvěrně známé všem. Možná právě v tom tkví jejich třeskutý úspěch.

Rovněž česká noha vkročila na půdu seriálu, a to v podobě oscarového dua Glena Hansarda a Markéty Irglové. Ti namluvili své postavičky pouličních zpěváků ve speciálním díle k oslavě irského svátku svatého Patrika.