Inspektor Derrick dořešil svůj poslední případ

Berlín - Ve věku 85 let zemřel v sobotu německý herec Horst Tappert, známý i v Česku jako představitel inspektora Derricka ze stejnojmenného televizního seriálu. Tappert hrál oblíbeného mnichovského kriminalistu neuvěřitelných 24 let - až do roku 1998, kdy se definitivně s touto postavou rozloučil, protože se už pro ni cítil příliš starý. Do té doby natočil 281 dílů seriálu.

„Německo a Němci truchlí, nekrolog vydala všechna významná média. Když se podíváme zpět, tak zjistíme, že inspektor Derrick je nejstarším sloužícím televizním policistou, a přitom z počátku kritiky nebyly nijak příznivé. Nakonec si hloubavý a klidný detektiv získal až kultovní oblíbenost a jeho představiteli bylo dokonce uděleno státní vyznamenání Spolkový kříž za zásluhy,“ informovala z Berlína zpravodajka ČT Hana Scharffová.

Zásluhy Tapperta za šíření dobrého jména německé policie ocenil i odborový Svaz německých kriminalistů (BDK). „Horst Tappert svým hereckým výkonem a ztvárněním kriminalisty Derricka přispěl ke zvýšení prestiže povolání kriminalisty a celé kriminální policie ve veřejnosti,“ řekl místopředseda BDK Bernd Carstensen.

Inspektor Derrick byl pověstný a zřejmě i oblíbený tím, že sázel hlavně na rozum, a ne na pistole. Nikdy nebyl příliš hlučný, ale spíše zdvořilý, šarmantní a slušně oblečený. Přestože byl seriál často kritizován za nedostatek akčnosti, měl fenomenální úspěch nejen u německého publika, ale i v zahraničí. Televize ZDF ho prodala do více než 100 zemí a vysílaly ho i české televize.

„S Horstem Tappertem jsem měl možnost se osobně setkat při příležitosti Československého festivalu televizního filmu, na který přijel. Po cestě byl celkem mrzutý a moc nekomunikoval. Vyžádal si jen kazetu s mým dabingem a šel se na to podívat. Po soustředěném zhlédnutí vstal, podal mi ruku a poděkoval. Řekl mi, že ho mluvím nejlépe na celém světě, dokonce lépe než Číňani,“ vzpomněl na úsměvné setkání Tappertův dabér slovenský herec Stano Dančiak.

Německá veřejnoprávní televize ZDF uctí památku Horsta Tapperta

ZDF, kterou díky kabelovému připojení či satelitu přijímají i mnozí čeští diváci, zcela změnila svůj noční víkendový program. Noc s Derrickem zařadila do sobotního nočního programu od 23:00 SEČ.

„Horst Tappert lidi fascinoval,“ cituje deník Tagesspiegel ředitele ZDF Markuse Schächtera. „Jeho postava vrchního inspektora Derricka se stala ikonou německé televizní kriminálky - u nás i v zahraničí. Žádný jiný seriál ZDF to nedotáhl na srovnatelný status celosvětového kultu,“ prohlásil Schächter.