O fotografie Marilyn Monroe je obrovský zájem

New York - V aukční síni Christie´s začala dražba největší ucelené sbírky fotografií legendární herečky Marylin Monroe. Zástupci aukční síně doufají v rekordní sumy a první prodané fotografie jim dávají za pravdu. Například snímek od Andyho Warhola byl vydražen v přepočtu za víc než pět a půl milionu korun. Navzdory finanční krizi to stále vypadá, že umění zůstává pro mnoho lidí jistou investicí.

Zájemci v newyorské Christie´s dostali před Vánoci skutečnou lahůdku, sbírku snímků herečky Marilyn Monroe, která mapuje celý její život. V kolekci více, než sta snímků jsou i fotografie od Berta Sterna, zachycující herečku jen několik týdnů před smrtí. 36 snímků se prodalo za 120 tisíc dolarů plus poplatky, to je zhruba 2 miliony a 900 tisíc korun. Podle aukční síně Christie's se jedná o úplně poslední profesionální fotografie
Monroe před její smrtí na předávkování léky. Kupec, který snímky získal
za 146.500 dolarů, zůstává v anonymitě.

Vůbec největší ale zájem vzbudil portrét z roku 1986 od Andyho Warhola, který byl vydražen v přepočtu za 5 milionů 655 tisíc korun. Sběratelé - manželé Constantinerovi nabídli zájemcům nejucelenější kolekci fotografií Marilyn Monroe, která se kdy objevila na trhu. Byla mezi nimi i řada dalších legendárních snímků - třeba ten z premiéry filmu Slaměný vdovec, kdy jí vzduch nad větrací šachtou nadzvedává sukni. Sbírka mapuje život herečky od jejích začátků po vrchol kariéry, kdy se z ní stala filmová ikona. Zbývající fotografie půjdou do dražby dnes.

Dražené fotografie slavné herečky v aukční síni Christie´s
Zdroj: ČT24
Vydáno pod