V Divadle Na zábradlí se dozvíme, jací jsme hrdinové

Praha - Česká premiéra hry Jeana-Luc Lagarceho se uvádí v rámci 50. výročí založení Divadla Na zábradlí. Podle Lagarce je nezbytné ponořit se do hloubky naší doby, znovu objevit čas a prostor pro současné divadlo. Vrátit se k člověku, odvážit se zobrazit jeho intimitu. Jít proti proudu, stát "mimo čas", zmocnit se jazyka a vdechnout mu nový život. To vše odpovídá i záměrům divadla, které se zapsalo do historie českého divadelnictví jako málokteré.

Dramatický text My, hrdinové, který Lagarce napsal pod vlivem deníků Franze Kafky, osciluje mezi tragikomedií, černou groteskou a absurdním dramatem. „Hra je o divadelním souboru na jeho divadelní pouti, ale myslím si, že přináší mnoho témat, která se odehrávají ve všech kolektivech. Pokud lidé musí žít spolu, tak samozřejmě na sebe narážejí,“ říká režisér Juraj Nvota.

Hra se odehrává v zájezdním hostinci kdesi ve střední Evropě. Potulná divadelní společnost, kterou vede direktivní matka, se v čase blížící se nekonkretizované války, snaží doputovat do Teplic. Lagarce pracuje s principem divadla na divadle, když jedné z postav dovolí, aby proměnila oslavu zásnub ve čtenou zkoušku nové hry, poněkud nesrozumitelné operety. „Díky tomu, že jazyk je mírně literární, tak to má v této rovině výraznou nadsázku,“ upozorňuje herec Igor Chmela.

Jean-Luc Lagarce (1957-1995), jehož rozsáhlé dílo čítá dvacet pět dramatických textů a několik souborů povídek a esejů, je dnes podle statistik Centre National du Théatre ve Francii nejhranějším současným „žijícím i nežijícím“ domácím dramatickým autorem. Hvězda tehdy už mrtvého autora začala stoupat v roce 2000 a v současnosti září Lagarce na divadelním nebi naplno. Díky úsilí dramatikova vydavatele se nesla divadelní sezóna 2006/2007 ve Francii a částečně i v dalších evropských či amerických zemích právě ve znamení Jeana-Luca Lagarce. Vznikly desítky inscenací a scénických čtení, konaly se konference o dramatikově díle a jeho významu, vyšly teoretické texty.

My hrdinové - premiéra 18. prosince 2008

2. a 3. premiéra 19. a 22. prosince 2008. Režie: Juraj Nvota, hrají - Jiří Ornest, Natália Drabiščáková, Kristina Maděričová, Gabriela Pyšná, Ladislav Hampl, Zdena Hadrbolcová, Vladimír Marek, Igor Chmela, Josef Polášek, Marie Spurná, Miloslav Mejzlík.