Juraj Jakubisko prezentuje své malířské dílo v Galerii Miro

Praha - Historický velkofilm Juraje Jakubiska Bathory - nejdražší filmový projekt ve střední Evropě - dostal trochu jinou tvář. Obrazy nejen z příběhu o čachtické paní vystavuje pražská Galerie Miro. Jejich autorem není nikdo jiný než režisér Juraj Jakubisko. Během natáčení stihl Jakubisko zachytit příběh čachtické paní i na malířské plátno. Některé z obrazů, které Galerie Miro vystavuje, se navíc v historickém snímku přímo objevily. Režisérovi totiž ve filmu chyběla velká plátna dobového umělce Caravaggia.

„Neměl to kdo udělat, tak jsem se toho chopil. Renesanční technikou jsem vytvářel Caravaggiovy obrazy,“ s nadhledem komentuje své dílo Jakubisko.

Peter Kováč, historik umění, podotýká: „Když si vezmete některý z jeho filmů, pustíte ho na DVD a někde obraz zastavíte, tak zjistíte, že je to nádherný obraz, skvostná malba.“

Juraj Jakubisko má ale i díla, která zobrazují scény z jeho dalších filmů. Obrázky, které ho při natáčení napadají, si dřív kreslil do diáře. Postupem času začaly zároveň s filmy vznikat i grafiky.

„Několik let prosím Juraje Jakubiska, aby své vize z filmů dal na papír. On má obrovský archiv svých filmových políček,“ upozorňuje galerista Miro Smolák.