Festival Ohromné maličkosti zaplní Divadlo Na zábradlí

Praha - Festival Ohromné maličkosti zaplní v neděli odpoledne a večer všechny prostory pražského Divadla Na zábradlí. Dramaturg Karel Král z časopisu Svět a divadlo netají, že místem miniaturních divadelních produkcí bude také kancelář dramaturgie, pokoj pro hosty a dokonce i dámské sprchy. Název této přehlídky miniatur přejímá titul bezmála stoleté knížky krátkých próz Gilberta Keithe Chestertona, který je tak jejím duchovním otcem.

Podle Krále se má Divadlo Na zábradlí, kde právě vrcholí oslavy 50. výročí jeho vzniku, touto jednodenní přehlídkou scénických miniatur proměnit na skutečný dům zázraků. Vedle činohry a hudby nabídne i produkce pantomimické, loutkové a další kouzla. „Nic z toho, co návštěvníci potkají na pouti divadlem, nebude trvat déle než půl hodiny. Někdy jen pár minut. Něco bude určeno desítkám diváků, něco jen pár lidem,“ řekl Král.

Mezi těmi, kteří se v neděli v Praze představí, budou například členové brněnské komorní opery Ensemble Opera Diversa, dramatik, herec a spisovatel Arnošt Goldflam, který bude dětem číst pohádky ze sbírky Standa a dům hrůzy, a také nejvýznamnější současný slovenský dramatik Viliam Kĺimáček. Ten předvede „estébácké oratorium 1965“ Gingsberg v Praze.

Přijde i světoznámý český výtvarník, iniciátor „hnízd her“, pohádkář, básník, performer a písničkář Petr Nikl, nadnárodní pantomimicko-hudební duo Vojta Švejda a Jan Kalivoda, mim Ctibor Turba a uznávaná choceňská loutkářka a výtvarnice Hana Voříšková. Ta v předvánočním čase přiveze armádu svých andělů a dětem i dospělým sehraje malou loutkovou stínohru o narození Ježíše Krista.

Každý příchozí si prý po zaplacení padesátikoruny v labyrintu této nabídky vybere. Další překvapení jsou podle Krále zaručena.

Gilbert Keith Chesterton

Hlavním tématem jeho díla je totiž paradox mylného vidění, kdy „věci“ nemusí být takové, jak nám oči (či předsudky) napovídají. V knížce Ohromné maličkosti jde hlavně o paradox zdání, že to, co se jeví zašlé, šedivé, nehezké a malé, může být ve skutečnosti nové, plné barev, krásné a ohromné.

Arnošt Goldflam
Zdroj: ČT24