Kouzla králů - pohádkový Štědrý večer na ČT

Praha – Stejně jako každý rok i letos přichystala Česká televize svým divákům ke štědrovečerní večeři pohádku. Tentokrát vypráví o dvou královstvích, nebezpečných nástrahách a velké lásce odvážného Tadeáše a princezny Mariany. Snímek, který se natáčel v srpnu a v září na zámku Žleby a na hradě Kost, se jmenuje Kouzla králů a v premiéře bude uveden 24. prosince v 19:00 na prvním programu České televize. "Doufám, že bude mít vánoční atmosféru, že přispěje k dobré pohodě, že bude taková, jaká má pohádka na Vánoce být - romantická, o lásce, s humorem," popřál pěkný zážitek divákům její režisér Zdeněk Zelenka.

V prvním království vládne zlý král Vladan, který svými dobyvačnými válkami sužuje celou zemi. Druhé je ukryto za velikým jezerem, panuje tu hodný král Dobromil a lidé se tu mají jako v pohádce. Nedotknutelnost tohoto království prý zaručuje kouzlo skryté ve vzácném šperku, rubínovém srdci. A právě o ně začne usilovat královna ohně, která touží zvítězit ve věčném sporu se svou sestrou královnou vod. Aby přinutila krále vzdát se srdce, začaruje jeho dceru Marianu v ohnivý plamen.

Protože žádný z mladíků Dobromilova království nemá dost odvahy, aby Marianu vysvobodil, Dobromil se pomocí kouzelného prstenu přenese do Vladanovy říše, aby tam našel nějakého statečného mládence. A jednoho skutečně objeví: jmenuje se Tadeáš, má pro strach uděláno a navíc ho nikdy neopouští dobrá nálada. Tadeáš princeznu skutečně vysvobodí, a jak se dalo čekat, líbí se nejen ona jemu, ale i on jí.

Ale radost z vítězství nad královnou ohně netrvá dlouho. Když se Tadeáš vrací domů pro své rodiče, aby je přivedl na svatbu, čekají na něj královi vojáci, hladomorna a navíc přijde o kouzelný prsten, jediný způsob, jak se dostat zpátky ke své milované Marianě. A královna ohně se svým novým spojencem už mají připravený plán, který má umožnit Vladanovi ovládnout celou Dobromilovu říši a jí konečně získat vytoužený šperk. Jenže Tadeáš se nevzdává…

Tvůrci a herci

Režisérem pohádky Kouzla králů je Zdeněk Zelenka, který režíroval například i jinou, velmi oblíbenou pohádku Nesmrtelná teta s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli.

I v Kouzlech králů se objeví známé tváře a jména – v role krále Dobromila se představí Josef Abrhám, jeho protihráče ztvárnil Michal Slaný. Ve filmu se objeví i Abrahámova nejen filmová partnerka Libuše Šafránková. Oproti nim hereckými nováčky jsou Martin Kraus (Tadeáš) a Petra Tenorová (Mariana).

hrají: Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Martin Kraus, Petra Tenorová, Martin Dejdar, Jitka Schneiderová, Simona Postlerová, Michal Slaný, Filip Blažek, Svatopluk Skopal, Jitka Smutná…; scénář a režie: Zdeněk Zelenka; kamera: Pavel Berkovič; autorem hudby je Jiří Škorpík, texty napsal Lou Fanánek Hagen, s výjimkou písně Kouzla králů, autorem jejího textu je Pavel Vrba