Kniha třetí završuje šumnou architektonickou pouť po Čechách

Praha - Divácky mimořádně úspěšný dokumentární cyklus České televize Šumná města, v němž architekt David Vávra mapuje památky moderní architektury v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, byl již dvakrát převeden do knižní podoby a v těchto dnech vychází třetí publikace, která sérii uzavírá. Obsahuje scénáře jednotlivých dílů s obrazovým doprovodem, mapy architektova putování s adresami a vyznačením jednotlivých staveb, medailony tvůrců a jmenný rejstřík. Každá ze 17 lokalit, mezi nimiž je tentokrát například Šumava, Polabí, Jihlava nebo Plzeň, je uvedena předmluvou, připomínající důležitá data a souvislosti.

„Tentokrát to šlo daleko snadněji, technologie pokročily,“ řekla na křtu knihy odpovědná redaktorka Jana Kostelecká. Připomněla, že u první publikace se například mapy kopírovaly a rozesílaly poštou, aby odborníci na místě označili jednotlivé body.

540stránková publikace provede čtenáře po Plzni, Slovácku (Břeclav, Hodonín, Kyjov, Uherské Hradiště), Valašsku (Valašské Meziříčí, Vsetín, Jablunka), Jiráskově kraji (Broumov, Mezimostí, Hronov), Polabí (Mělník, Roudnice, Litoměřice), Benešově, Kroměříži (Bystřice pod Hostýnem, Holešov), Chebsku (Františkovy Lázně, Cheb), Šumavě (Sušice, Rejštejn, Železná Ruda, Hartmanice, Dobrá Voda), Berouně (Loděnice, Beroun), Třebové (Moravská a Česká), Litomyšli, Trutnově (Červený Kostelec, Úpice), Otavě (Rabí, Horažďovice, Písek, Strakonice), Jihlavě (Brtnice), Táboru a Znojmě.

Cyklus, propojující vzdělávání se zábavou, vytvářeli architekt David Vávra spolu s režisérem Radovanem Lipusem od roku 1995. V letech 1995-1996 byly natočeny samostatné dokumenty Šumná Ostrava, Šumná Opava a Šumná Olomouc, v roce pak 1999 získal projekt podobu televizního seriálu. Nyní je natáčení u konce, natočeno bylo celkem 66 dílů.

Projekt knižního převedení cyklu vznikl v roce 2002, kdy vyšla první kniha, s cílem vytvořit průvodce, kterého si bude moci milovník architektury přibalit do zavazadla a pomocí něj poznávat to nejlepší z české architektury 20. století na vlastní oči. Díly televizního pořadu vycházejí také na DVD a autoři od roku 2003 vydávají kalendář Šumná a bezbranná, ukazující ohrožené památky.

David Vávra
Zdroj: ČT24/Linda Fryčová