Nový dokument Otakára Schmidta odvysílá na Štědrý den Česká televize

Praha - Po hodinovém filmu o jezuitech (Nejsme andělé, jen děláme jejich práci) a také polohraném snímku Nejznámější Čech Jan Nepomucký (Světec s pěti hvězdami) přichází Otakáro Schmid s dalším snímkem o řeholnících. Film se jmenuje Dej mi duši a ostatní si ponech. Průvodní slovo obstaral jako v předchozích dokumentech Marek Eben. Na příští rok připravuje Schmidtův tým film: Svatý Vojtěch, první Čech evropského formátu. Hodinový polohraný dokument odvysílá 24. prosince Česká televize na druhém programu od 22:25.

Salesiáni si nezakládají na tom, že by komunikovali jen s věřícími. Pracují s dětmi a mladými lidmi, kterým vytvářejí program, aby se nenudili, aby nebyli zklamaní a otrávení a nemuseli sahat po drogách. Jde vlastně o prevenci. Ne nadarmo se výchovný systém salesiánů nazývá preventivní. „Například v pražském kobyliském centru, je ředitelem kněz “vlasáč„ Ladis Heryán, který pořádá motorkářské mše, hraje v kostele na kytaru U2 a podobně,“ přibližuje společenství Schmidt.

„Mě k Salesiánům přivedlo několik věcí, jednak psychologická literatura, kterou vydává salesiánské nakladatelství Portál, potom samotný Ladis Heryán a setkání Starých pák, což je jakási odnož spolupracovníků, kteří pořádají víkendy třeba u táboráku. Dokument o této kongregaci bych doporučil všem, kteří podobně jako já kolem dvacátého roku svého věku tápali a hledali a měli v hlavě zmatek,“ uzavírá rozhovor Otakáro Schmidt.

Salesiáni jsou řeholníci, ale nemají klasické kláštery. Nemají oficiální oděv. Jejich poznávacím znamením jsou vyhrnuté rukávy. Jedna z jejich hlavních činností je práce s mládeží, kterou získává hlavně sportem. Takovým typickým komunikačním prostředkem je fotbal.

Zakladatelem byl Jan Bosco

Narodil se 16. srpna 1815 v Castelnuovu d'Asti v Itálii, v chudé rolnické rodině. Již od dětství se cítil povolán věnovat svůj život mládeži. Když se po letech odříkání stal v Turíně knězem, vložil své vrozené schopnosti a neúnavné úsilí do budování výchovných děl pro opuštěnou mládež, do obrany ohrožené víry lidových vrstev a do evangelizace dalekých zemí. Jan Bosco zemřel v Turíně 31. ledna 1888. Mezi svaté byl připočten Piem XI. o Velikonocích roku 1934. Na závěr roku, ve kterém se slavilo sto let od jeho úmrtí, ho Jan Pavel II. prohlásil za otce a učitele mládeže (24. ledna 1989).

Vydáno pod