Zemřel britský dramatik Harold Pinter, nositel Nobelovy ceny

Londýn - Světoznámý britský dramatik Harold Pinter, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 2005 a jeden z průkopníků absurdního dramatu, zemřel tuto středu ve věku 78 let. V Londýně to dnes oznámila jeho manželka Antonia Fraserová. Britský dramatik, kterého pojilo dlouholeté přátelství s českým exprezidentem Václavem Havlem, byl považován za nejvýznamnějšího představitele britského dramatu druhé poloviny 20. století.

„Harold Pinter byl skvělý dramatik, kterého jsem si od mládí velmi vážil. Jeho hry považuji za skvělé,“ uvedl Havel na svých webových stránkách a připomněl, že se s Pinterem, který byl už dlouho nemocen rakovinou hrtanu, už v 70. letech minulého století osobně spřátelili.

Harold Pinter se narodil v Londýně v roce 1930. Krátce studoval na Královské akademii dramatických umění, své verše publikoval mimo jiné pod pseudonymem Harold Pinta. Jako pacifista odmítl nastoupit vojenskou službu. Nejprve pracoval v Irsku a Anglii jako herec, začátkem sedmdesátých let minulého století pak začal režírovat divadelní hry. Později byl zaměstnán v britském National Theatre.

Odpůrce války v Iráku, kritik Bushe a Blaira

Celkem napsal tři desítky divadelních her a řadu kratších skečů, filmové a televizní scénáře i rozhlasové hry. V několika inscenacích svých her hrál, mnoho jich režíroval. V roce 2005 mu švédská akademie ve Stockholmu udělila Nobelovu cenu na literaturu.

Pinter se také angažoval například jako odpůrce války v Iráku a neúnavný kritik amerického prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira. Pinter byl dvakrát ženatý a ve volném čase hrával kriket - byl dokonce předsedou Gaieties Cricket Clubu.

Výběr z děl Harolda Pintera:

Divadlo:
Pokoj, Správce, Země nikoho, Staré časy, Krajina, Zrada, Ticho, Prach v prachu, Mechanický číšník

Rozhlasové hry:
Mírná bolest, Trpaslíci

Filmové scénáře:
Sluha, Posel, Francouzova milenka

zdroj: Wikipedia