Výstava betlémů v Betlémské kapli patří k největším u nás

Praha - Podzemní prostory Betlémské kaple patří vánoční výstavě betlémů. Je jednou z největších v České republice a má bezmála třicetiletou tradici. Výstavě dominuje současná betlémová tvorba a použití nejrůznějších materiálů. Letošním tématem je vánoční muzicírování.

Kaplí, provoněnou jehličím a vánočním perníkem, zní v těchto dnech hudba z nejrůznějších hudebních nástrojů. „Máme tady dudy, ale taky šalmaj. Ta nemůže chybět na žádné vánoční výstavě, protože andělé hráli Ježíškovi na šalmaj,“ vysvětluje autor výstavy Blahoslav Lukavec.

Nechybí ani stará houslařská dílna, kde mistr Richard Oppelt předvádí, jaká je cesta od hrubého kusu dřeva k hotovému nástroji. Vyřezává housle už třicet let. Průměrně mu jeden instrument trvá měsíc. Výstava hostí taky řezbářské a krajkářské sympozium, na které se sjeli tvůrci z celé České republiky a ze Slovenska.

Na letošní výstavě je možné vidět 218 betlémů z materiálů jako je dřevo, hedvábí, papír, kov a další. Jejich autory jsou na jedné straně profesionální výtvarníci, ale také děti.

Stavění betlémů patří k nejrozšířenějším vánočním zvykům. Tradici založil svatý František z Assisi v Itálii. První český Betlém byl vystaven pravděpodobně v roce 1560 v pražském kostele svatého Klimenta.