Farma v jeskyni opět jede do Brazílie

Praha - Po úspěšném letním brazilském hostování čekají členy mezinárodní divadelní skupiny Farma v jeskyni dvě brazilské reprízy představení Farma v jeskyni - WORK DEMO a tři workshopy s brazilskými umělci. Členové souboru pohybujícího se na hranici tance, divadla a hudby se prezentují každoročně na předních zahraničních festivalech a jsou držiteli prestižních mezinárodních ocenění.

Cestu do Brazílie využijí členové souboru k dalšímu ze svých etnografických průzkumů. Nacházejí totiž inspiraci v tradičních afro-brazilských rituálech, tancích a divadelních formách. Ke spolupráci získalo vedení souboru tři významné brazilské umělce a znalce lokálních divadelních tradic. Brazilské publikum vnímají umělci jako otevřené projektům na antropologické bázi - přebírá české zkušenosti, zatímco členové studia jsou ovlivněni brazilskými diváky.

V minulosti Farma v jeskyni realizovala obdobné etnografické výzkumy na východním Slovensku (etnikum Rusínů - nyní řadou cen ověnčené představení nazvané Sclavi / Emigrantova píseň), ve Španělsku (představení inspirované životem Federika Garcíi Lorky s názvem Sonety temné lásky) a v Žilině (představení Čekárna inspirované příběhem malé železniční zastávky v době deportací Židů během 2. světové války).

Studio založil v roce 2001 slovenský režisér Viliam Dočolomanský. Pod jeho vedením umělci rozvíjejí prvky pohybového divadla a site-specific projektů. Letos v září skupina nalezla domovskou scénu v experimentálním prostoru Preslova 9 v Praze na Smíchově, kam postupně přenesla všechna svá představení a další aktivity. V prvních měsících nového roku zde odehraje představení Sclavi / Emigrantova píseň, Čekárna a Farma v jeskyni - WORK DEMO. Na přelom února a března umělci připravují i workshop Výraz jako přenos lidské zkušenosti.

Vydáno pod