Úmrtí „Dědka“ Šindeláře znamená asi definitivní konec Katapultu

Praha - Hudební scéna přišla o další legendu, když dnes, dva dny po svých šedesátých narozeninách, zemřel baskytarista skupiny Katapult Jiří Šindelář. Hudebník známý pod přezdívkou "Dědek" delší dobu trpěl plicním onemocněním, kvůli kterému byl od začátku prosince loňského roku v nemocnici. Skupina loni kvůli Šindelářovým zdravotním potížím oznámila konec své koncertní činnosti, naposledy zahrála 27. listopadu ve vyprodaném pražském klubu Futurum. Úplně poslední koncert byl naplánován na tento měsíc.

„Věřili jsme, že se Dědek dožije operace a že si ještě spolu zahrajeme,“
řekl kapelník Katapultu Oldřich Říha s tím, že zatím není známé datum pohřbu. Kníratý baskytarista Šindelář byl sice méně nápadný než frontman Říha, dohromady však byli téměř nerozlučnou dvojicí. Společně začínali v polovině 60. let v Plzni, společně je v roce 1974 postihl zákaz hraní v celých západních Čechách, když popularita jejich kapely Mahagon přesáhla míru tolerance tehdejších mocných. Opět se sešli o rok později v Praze, přibrali Kohouta a kvůli sporům o název s jinou pražskou sestavou se stali Katapultem.

Skupinou prošla za více než tři desítky let řada muzikantů, základem ale vždy byla dvojice Oldřich Říha a Jiří „Dědek“ Šindelář. Výrazná ztráta skupinu postihla už předloni v říjnu, když náhle zemřel bubeník Anatoli „Tolja“ Kohout, který v Katapultu s přestávkami působil už od založení. Za bicími ho nahradil Karel „Káša“ Jahn, bývalý člen Rebels a mimo jiné spolupracovník skupin Blue Effect či Framus Five.

Po celou svou více než třicetiletou kariéru kapela neopustila jednoduchý rockový styl. Má za sebou více než 7 000 koncertů, získala sedm zlatých desek a jednu platinovou, dva Zlaté slavíky. Mezi její hity patří například , Svobodárna, Hlupák váhá, Půlnoční závodní dráha nebo Vojín XY. V roli předskokanů si zahrála například před Deep Purple nebo Status Quo.