Hapka a Horáček připravují svůj dosud největší projekt

Praha - Na jevišti Státní opery Praha představí v říjnu svůj nový projekt textař Michal Horáček a skladatel Petr Hapka. Hudební divadlo s názvem Kudykam, jehož hrdinou je Martin, který se vydá na cestu plnou překážek ze svého pokojíku v penzionu Svět, bude mít premiéru 22. října. V první sezoně se počítá se zhruba 50 reprízami.

„Nejedná se ani o divadelní hru, ani o muzikál, spíše jde o dlouhý písňový text o 1 600 verších,“ říká Michal Horáček. Dodává, že většina skladeb bude nových, i když se částečně opírá o předchozí spolupráci s Hapkou.

Hudební divadlo ve verších představí příběh mladého muže, který se nachází na počátku své životní cesty. Provázet ho bude Kudykam, upomínající na postavu Všezvěda Všudybuda, který provází poutníka v Komenského Labyrintu světa a ráji srdce. Říjnové premiéře bude předcházet vydání Horáčkova libreta Kudykam s ilustracemi Borise Jirků a také stejnojmenného písňového alba.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Kromě stálého obsazení uvede představení řadu hvězd českého hudebního nebe. „Mnohé si slibujeme od účasti Jarka Nohavici, Karla Gotta, Matěje Rupperta, Dana Landy, Jany Kirschner nebo Lucie Bílé,“ říká Horáček. Instrumentaci a scénickou podobu hudby bude mít na starosti Ondřej Brzobohatý. Celkem v představení zazní 19 písní včetně známého šansonu V penzionu Svět. Představení doprovodí zhruba dvacetičlenný orchestr.

Michal Horáček a Petr Hapka oslaví 6. ledna 2009 čtvrtstoletí spolupráce. Za tu dobu vzniklo pět společných autorských alb obsahujících 52 písní. Přesto nikdy nezazněl živý koncert s jejich písněmi - natož celá divadelní hra.