Jon Bon Jovi pomáhá Clintonové

New York - Zbytek dluhu, který zůstal senátorce a budoucí mynistryni zahraničí Spojených států Hillary Clintonové po prezidentské předvolební kampani, jí pomůže splatit slavný rocker Jon Bon Jovi. Zpěvák, který je často aktivní v politice, uspořádá v pátek 15. ledna v New Yorku koncert, jehož výtěžek půjde na splacení dluhu. Ten byl na konci listopadu vyčíslen na téměř šest a půl milionu dolarů.

K dostání jsou vstupenky za 75 až 1000 dolarů, tedy přibližně 1500 až 20 000 korun. Ty nejdražší zahrnují kromě nejlepších míst v sále i setkání a možnost vyfotografování se s Clintonovou.

Akce nazvaná „Děkujeme Hillary: Pocta Hillary Clintonové“ proběhne uprostřed Manhattanu v Town Hall, kam se vejde 1500 diváků. Místo vybrali pořadatelé záměrně - je totiž symbolem ženské otázky v politice. Budovu, která je dnes dějištěm koncertů a divadelních představení, otevřely v roce 1921 americké sufražetky - ženy, které pro sebe vybojovaly volební právo.

Rockový zpěvák Jon Bon Jovi usazený v nedalekém New Jersey, je jedním z umělců, kteří se často angažují v politice. Jako volič Demokratické strany už několikrát v minulosti pomáhal shánět sponzorské dary pro prezidentské kandidáty. Pomohl Al Gorovi, Johnu Kerrymu i Baracku Obamovi.

„Několikrát mi lidé kvůli mé angažovanosti vyhrožovali. Jezdí okolo mého domu a křičí na mě. A myslím, že tím zkouší můj patriotismus, protože jsem se rozhodl říct nahlas svůj názor na politiku. Udělal jsem to, protože si myslím, že je to ta nejameričtější věc, jakou může člověk udělat,“ prohlásil Bon Jovi v minulosti.

Koncert  Bon Joviho má být podle oficiálních webových stránek Hillary Clintonové poslední veřejnou podporou političky vztahující se k její neúspěšné prezidentské kandidatuře. V publiku bude kromě jí samotné i její manžel, bývalý americký prezident Bill Clinton.