„Sladíme Evropu“ zahájí v Národním divadle české předsednictví

Praha - "Sladíme Evropu" - tak zní slogan, který je obměnou dosavadního "Evropě to osladíme". "Sladíme Evropu" je také název slavnostního večera, který se koná u příležitosti zahájení předsednictví ČR v Radě EU. Proběhne dnes v prostorách Národního divadla a jeho program vznikl pod vedením bratří Formanů. Některá vystoupení byla vytvořena přímo pro tuto příležitost, jiná jsou součástí už hraných představení. Česká televize galavečer zprostředkuje i těm, kteří ve Zlaté kapličce nebudou - přímý přenos začíná ve 20:00 na ČT1.

Před představením proběhne ve foyer Národního divadla symbolické předání štafety z Francie do České republiky na politické úrovni ministry zahraničí obou zemí. To vše za přítomnosti premiéra Mirka Topolánka a předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa.

Od puzzle přes Dvořáka do vesmíru

Samotné představení odstartuje „Evropské puzzle“. Velké plastické mapy jednotlivých zemí unie přenesou tanečníci do Národního divadla. Vše se bude odehrávat za hudebního doprovodu, který vznikl pro tuto příležitost z hymen zemí sedmadvacítky. (Přehrát si je mohou lidé i na stránkách evropského předsednictví, a to kliknutím na zkratku země v logu).

Po puzzle vystoupí Tři velké české hlavy. Výstup vybrali bratři Formanovi z představení Obludárium. Zazní také píseň Nad kanálem z jazzové operety Suchého a Šlitra Dobře placená procházka. Při ní jeviště „zabydlí“ vedle čtyř sólistů i tanečníci a sbor.

Hudební „třešničkou“ večera bude Dvořákova vokální skladba Te Deum. Zazpívají ji sólisté Národního divadla za speciálního tanečního doprovodu. Zazní také skladby od Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, dokonce i česká hymna a francouzská Marseillaisa.

Galavečer budou doprovázet také koncert na piazettě divadla - od 19:45 zde zahraje hudební těleso Zatrestband. O hodinu dříve bude zahájena výstava Vesmír - dobrodružství objevů. Vznikla k roku astronomie, kterým byl v letošním roce vyhlášen radou OSN. Výstavu pořádá Akademie ČR ve spolupráci s Národním divadlem.

Na „slazení Evropy“ je pozváno…

… mnoho evropských představitelů i českých politiků nebo zástupců církví či kulturních a státních institucí. Pozvánku obdrželi například předseda Evropské komise J. M. Barrosa, celá česká vláda a zástupci obou komor nebo současný i minulý český prezident, tedy Václav Klaus a Václav Havel. Klaus ale prý pozvání na slavnostní večer odmítl.

  • Triga na Národním divadle autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/530/52905.jpg
  • Národní divadlo zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/134/13363.jpg