Obří mozaiková louka pomáhá potřebným

Praha - Rozkvetlou louku představuje obrovská mozaika, kterou od dnešního dne mohou diváci spatřit v Českém muzeu hudby. Na její tvorbě se zatím podílelo téměř 3000 dětských o dospělých tvůrců. Umělecký projekt nazvaný Loukamosaic má charitativní podtext, neboť peníze získané od "skladatelů" mozaiky jsou určeny pro pomoc potřebným. Každý zájemce o skládání si totiž musí zakoupit sběratelský tisk v hodnotě 149 korun, což je malá kartička s vyobrazenou květinou sloužící jako vstupenka.

Cena pro žáky škol je o stokorunu nižší. Po zakoupení tisku může malý či velký „skladatel“ sestavit svou vlastní mozaiku na šestiúhelníkovou podložku. Z těchto osobních mozaik je pak složena ona velká Loukamosaic.

Autory projektu jsou akademický sochař Michal Bouzek a malířka Lucie Jiřičková. Nápad se prý zrodil při realizaci portrétní olejomalby, která byla tvořena na zakázku od Bettiny Lobkowitz. Ta dala podnět k ideji možného využití kresebných studií na charitativní účely.

Tereza Krásenská informuje z Českého muzea hudby (zdroj: ČT24)

Barva slov 

Součástí projektu je i takzvaná Barva slov, která umožňuje nevidomým zapojit se do skládání. Některé barevné úlomky na sobě totiž mají zkratku v Braillově písmu, díky níž se nevidící dozvědí, o jakou barvu se jedná. Takto si mohou „přečíst“ výsledný obraz, který vytvoří.

Výstavou v Českém muzeu hudby projekt zdaleka nekončí. „Ani po třech letech nás neomrzel,“ podotkl Bouzek. Sestavování mozaiky bude nadále pokračovat stejně jako její výstavy v ČR i ve světě. „Máme nabídky například z botanických zahrad ve Francii nebo Německu,“ dodal sochař. Na současném místě bude mozaika vystavena do neděle 11. ledna a zájemci si ji mohou prohlédnout denně od 10:00 do 18:00.

Vydáno pod