Číňané dovedou vytvořit ze sněhu vše, i Santu

Charbin - Festival ledu a sněhu v Charbinu na severovýchodě Číny ukazuje, že zima není jen bílá. Jubilejního 25. ročníku se účastnili umělci z celého světa a díla, která z ledu a sněhu vytvořili, nechávají návštěvníky v němém úžasu. Výroba paláců nadchne hlavně děti - z ledu vyrostl v Charbinu Disneyland. O krásnou podívanou nepřijdou lidé ani v noci, ledové chrámy jsou totiž pestrobarevně osvětleny. Součástí festivalu je i mezinárodní soutěž v zimním sochařství.

Lidé se mohou těšit vedle paláců například na přes dvacet metrů vysokou sochu ledového Santa Clause. Kromě vytesávání obrovských ledových budov a soch chystají organizátoři také potápěčskou show v zamrzlé řece. Nebo se návštěvníci mohou občerstvit v ledovém baru. Festival potrvá do konce února.

Charbin leží v nejstudenější oblasti Číny, není odtud daleko na Sibiř a třicetistupňové mrazy jsou zde běžné. Letos ale organizátory počasí potrápilo, rtuť teploměrů začala klesat až těsně před zahájením festivalu. Museli tedy sáhnout po umělém sněhu. „Hlavním problémem je počasí. Letos bylo moc teplo a sníh není příliš kvalitní,“ potvrzuje jeden ze sochařů Čao Čchang-čchun.

Festival ledu a sněhu v Číně (zdroj: ČT24)

Charbinské oslavy sněhu a ledu řadí čínské úřady mezi deset nejlepších festivalů v zemi. Konají se zde každý rok. I když je stále častěji maří nepříznivé počasí, i letos obdivují ledové skulptury tisíce lidí, kteří přijeli na sever Číny v naději, že zde prožijí bílé Vánoce. Organizátoři odhadují, že přehlídka přiláká na osm set tisíc návštěvníků.

  • Sněhový Santa Claus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60703.jpg
  • Ledový palác autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60705.jpg