Basbarytonista Terfel poprvé v Praze

Praha - Nejen Verdiho Otello či Gounodův Faust, ale také jazzová klasika a britské tradicionály zazní 13. ledna při prvním vystoupení světoznámého basbarytonisty Bryna Terfela v České republice. V pražské Smetanově síni Obecního domu ho doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Paola Olmiho, který nahradí původně ohlášeného Vjekoslava Šuteje.

„Pražské vystoupení Bryna Terfela jsem připravovala skoro pět let. Ačkoli naše publikum si hvězdy pěveckého nebe žádá, většinou naši republiku, hlavně z důvodů finanční náročnosti, míjejí. Proto se snažím o to, dostat je sem. Je to náročné, ale mne to velmi naplňuje,“ řekla k přípravě koncertu jeho promotéra Alana Nachtigalová.

Hostem koncertu bude držitelka ceny Thálie za nejlepší operní výkon 2002 slovenská sopranistka Simona Houda-Šaturová. „Ačkoli  jsme se s Brynem Terfelem ještě profesně nikdy nesetkali, moc se na koncert těším. Společně zazpíváme Donizettiho duet z Nápoje lásky a kromě sólových partů je připraveno ještě jedno společné překvapení,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24 pěvkyně.

Simona Houda Šaturová a Alena Nachtigalová o koncertu v ČT24 (zdroj: ČT24)

Pražský pěvecký recitál Bryna Terfela, který se zpočátku více než o operu zajímal o jazz a rock, mimo jiné přinese ukázky z operních děl Verdiho, Wagnera, Gounoda či Mozarta, ale také jazzovou klasiku Summertime z Gershwinova Porgy & Bess. Na programu jsou i skladby Passing By a Loch Lomond z alba Scarborough Fair, které přináší velšské zlidovělé písně.

Třiačtyřicetiletý Bryn Terfel

se objevuje ve všech významných operních domech po celém světě s rozmanitým repertoárem od Mozarta, Wagnera, Pucciniho po Stravinského a Brittena. Vyniká i v recitálech a písňové tvorbě. V roce 1989 vyhrál Cardiffovu pěveckou soutěž a nazpíval několik oceňovaných alb. Před 12 lety získal ocenění Grammy za nejlepší vokální počin ve vážné hudbě, před čtyřmi lety pak cenu Zpěvák roku a Album roku za platinové CD na Classical Brit Awards. Letos se mimo jiné vrátil do Velšské národní opery v roli Falstaffa, pořádá recitálové turné po Severní Americe a koncerty v Dánsku, Německu, na Kanárských ostrovech a ve Skandinávii.