Bollywood se loučí s Bushem - natočil o něm film

Dillí - Indické filmové ateliéry Bollywood přichystaly příznačný dárek na rozloučenou pro amerického prezidenta George Bushe, který za necelé dva týdny odejde z Bílého domu. Snímek Prezident přichází je zasazen do Bombaje a vypráví fiktivní příběh o šesti Indech, kteří soupeří o možnost potřást si rukou s nejvyšším představitelem Spojených států při jeho návštěvě ve městě.

„Bush je hlavně metaforou pro věci, které Amerika představuje - dobré i špatné - ale je také trochu terčem zábavy, protože je snadné si z něj dělat legraci,“ prohlásil devětadvacetiletý tvůrce filmu Kunál Roj Kapúr, mimo jiné s poukazem na Bushova častá přeřeknutí, pro něž se vžil termín bushismy.

Snímek, který byl natočen anglicky na základě stejnojmenné divadelní hry, popisuje řadu fraškovitých zkoušek na americkém konzulátu v Bombaji, jejichž účelem je vybrat mladého Inda hodného setkat se s hlavou USA.

„Pro Bushe je to takový malý dáreček na rozloučenou,“ řekl Kapúr ke snímku, který vstupuje do indických kin v pátek, tedy krátce před 20. lednem, kdy Bushe v úřadu vystřídá Barack Obama.

Režisér zatím neprozradil, jestli prezidenta ztvárnil nějaký konkrétní herec, nebo zda si s touto otázkou poradil jiným způsobem, například použitím videozáznamů s americkým prezidentem. V televizních reklamách na film vystupoval muž v obleku s gumovou maskou v podobě Bushovy tváře na obličeji.

Vydáno pod